Állati segítség Mongóliának

Négy fiatal Przsevalszkij-vadlovat – egy csődört és három kancát – indítottak útnak kedden a prágai katonai repülőtérről Mongóliába, hogy segítsenek újra meghonosítani ott a vadló egyetlen máig élő alfaját, a háziló legközelebbi vadon élő rokonát.

MNO
2011. 06. 14. 19:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az apró termetű Przsevalszkij-lovat, más néven ázsiai vagy mongol vadlovat a világon a legnagyobb számban a prágai állatkertben tenyésztik, és szabadon gyakorlatilag már csak Mongólia sztyeppéin élnek három helyen. A prágai állatkert vadlovai a nyugat-mongóliai Homiin Tal-i rezervátumban élő csordát fogják erősíteni. Ebben a csordában jelenleg 24 ló van, de közülük csak öt született Mongóliában, a többit Franciaországból vitték oda hat éve.

Az ázsiai vadlovak a szabad természetben mintegy fél évszázada lényegében kihaltak. A szakértők most Mongóliában kísérleteznek azzal, hogy újra meghonosítsák a szabadban a vadló egyetlen máig élő alfaját, a háziló legközelebbi vadon élő rokonát. A prágai állatkert vezeti 1959-től fogva a Przsevalszkij-lovak nemzetközi nyilvántartását is.

A négy ló nyugtatókat kapott a két rövid megálló, leszállás (Kazanyban és Novoszibirszkben) nélkül összesen 17 órásra tervezett repülőút előtt. Mindegyik lónak külön ketrece van, amelyben élelmet és vizet kap.

„A repülőút mindenképpen nagyon megviseli a lovakat. Mindent megtettünk annak érdekében, hogy a négy fiatal állat a lehető legnyugodtabb körülmények között vészelje át a szállítást” – mondta újságíróknak Miroslav Bobka, az állatkert igazgatója. A lovakat állatorvosok is kísérik.

Bobka szerint a lovak egészségi állapota kitűnő. Mindegyik állat genetikailag más és más, és a nyugat-mongóliai nemzeti parkban élő vadlónépesség jövője szempontjából meghatározó jelentőségű. Mongóliában a lovakat először karanténba zárják, majd miután akklimatizálódnak, és nem lesz semmi probléma, beengedik őket a csordába.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.