Antiszemita a Baloldali Párt?

A Der Spiegel elemzi a Baloldali Párt antiszemitizmusáról kirobbant vitát. A Die Welt arról tudósít, hogy a mönchengladbachi iszlamisták gyújtogatással próbálták felhívni magukra a figyelmet.

2011. 06. 22. 10:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Der Spiegel

A Baloldali Párt szereti magát az antifasiszta küzdelem élharcosaként láttatni. Pedig a valóság az, hogy gyakran hallhatók olyan hangok, amelyek a szélsőjobb soraiban is komoly tetszést váltanának ki. A Németországi Zsidók Központi Tanácsának véleménye szerint különösen a nyugatnémet elvtársak szinte betegesen elvakult Izrael-gyűlölettől szenvednek. Gesine Lötzsch pártelnök maga válaszolt a vádakra, cáfolva azt, hogy a vak gyűlölet létezne. Szerinte ez a bírálat méltatlan. A tanácsot olyan dolgok zavarják, mint hogy Inge Höger képviselő olyan sálat viselt a wuppertali Palesztina-konferencián, amelyen az ábrázolt Közel-Kelet-térképen nem szerepelt Izrael. Június 7-én a Baloldali Párt frakciója Határozottan az antiszemitizmus ellen címmel határozatot fogadott el. Csakhogy az Izraellel szemben kritikus képviselők a szavazás előtt elhagyták a termet és ezzel lehetővé tették az egyhangú döntést. Később azonban élesen bírálták a határozatot és szájkosárdöntésről beszéltek. Ezt az álláspontot Gregor Gysi frakcióvezető megfontolta, s a jövő héten egy újrafogalmazott elemzést kíván bemutatni. Legutóbb a párthoz közelálló Neues Deustchlandban kijelentette, nem látja az antiszemitizmus veszélyét a Baloldali Pártban.

Die Welt

Három mönchengladbachi iszlamistát ideiglenesen őrizetbe vettek, mert felgyújtották saját házukat, hogy később az interneten merénylet áldozataként tüntethessék fel magukat. A németországi iszlamisták egyik vezető személyisége, Sven Lau is köztük volt. A ház egyúttal a „Meghívás a paradicsomba” iszlamista egyesület székhelye. Lau az egyesület elnökeként a rendkívül radikális, fundamentalista iszlámértelmezést, a szalafizmust prédikálja. A tűzben senki sem sérült meg, de az anyagi kár jelentős. A vasárnapra virradó éjszaka az iszlamisták honlapjukon az ügyet gyújtogatásként tálalták. Most a belügyminiszterek konferenciája vizsgálja a keményebb fellépés lehetőségét a szalafistákkal szemben. Az egyesület betiltásának esélyét hosszabb ideje vizsgálják, amellyel teljességgel egyetért Boris Rhein (CDU), a belügyminiszterek konferenciájának elnöke. Németországban az ideológiának mintegy 2500 támogatója van, a kemény maghoz az alkotmányvédelmi hivatal 200 főt számít.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.