Átadták a királyi váró épületét

Átadták Gödöllőn a vasúti királyi váró felújított épületét szombaton.

MNO
2011. 06. 18. 16:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A műemlék épület rehabilitálásának összköltsége 1,34 millió eurót tett ki, amelyhez a Norvég Alap 1,14 millió euró támogatást nyújtott. Az átadási ünnepségen Gémesi György polgármester megköszönte a Norvég Alap támogatását, és emlékeztetett arra, hogy a város az alap segítségével öt felújítást tudott elvégezni.

Siri Ellen Sletner, Norvégia nagykövete kiemelte: fontosnak tartják a kulturális örökség megújítását. Kitért arra, hogy Norvégia aktív résztvevője az európai együttműködésnek, a pénzügyi alappal a közös jövőért vállalt felelősséget is kifejezik.

Szarvas Ferenc, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója az ünnepségen elmondta, hogy a vasúttársaság pénzügyi problémák miatt az épített örökséggel szemben jelentős adóssággal bír. Emlékeztetett arra, hogy a helyzet javításáért a MÁV nemrégiben együttműködési megállapodást kötött a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal, hiszen 65 épületük a nemzeti örökség részét képezi. Az ünnepségen elhangzott, a felújított gödöllői királyi váró múzeumi és idegenforgalmi feladatokat is ellát majd. Gémesi György polgármester az avatón átadta a város kitüntetéseit a királyi váró felújításában kiemelkedő munkát végzőknek. Gödöllőért ezüstérem elismerésben részesült Siri Ellen Sletner, Norvégia nagykövete.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.