Átalakult a Jobboldali Ügy

Újra átalakult a Jobboldali Ügy, a Kreml által két jobboldali ellenzéki párt összevonásával csak nemrég kialakított párt a szombati kongresszusán: a párt soraiba a tanácskozáson belépett Mihail Prohorov oligarcha, majd nyomban meg is választották a párt élére.

MNO
2011. 06. 25. 12:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ennek megfelelően megváltoztatták az alapszabályát is, legutóbbi átalakulása óta ugyanis két társelnök vezette a szervezetet. Az oligarcha beszédében rámutatott: a párt neve nem változik, de tevékenysége új tartalommal töltődik meg. Kijelentette: célja, hogy a Jobboldali Ügy lépjen a – dumában jelenleg kétharmados többséggel rendelkező, Putyin vezette – Egységes Oroszország helyére a hatalom pártjaként. Egy filmből idézve azt mondta: „Bármilyen párt alakul nálunk, az mind a Szovjetunió Kommunista Pártja lesz, és szemtelen tolvaj csirkefogókat nevel”. Állást foglalt Oroszország társadalmi-politikai berendezkedésének megváltoztatása mellett. „Az ország neve Oroszországi Föderáció”, de berendezkedését tekintve lényegében birodalom. Csakis az elnöki hatalom működik, az pedig még csak a stabilitást sem biztosítja – mondta. Hozzátette: a minden régióban működő elnöki megbízottak betöltötték feladatukat, ideje megszabadulni tőlük, kivéve talán az Észak-Kaukázusi Szövetségi Körzetet.

Úgy vélte, az állami dumába be kell engedni legalább 25 független jelöltet, mert ezzel tehetséges és érdekes emberek kerülnének be. Javasolta, hogy a rendőrség vezetőjét, a bírókat és esetleg az ügyészeket a jövőben válasszák, s egyelőre legalább Moszkvában és Szentpéterváron – a jelenlegi kinevezési rendszer helyett – válasszák a polgármestereket. Kijelentette: rendszerszerűen romlik a helyzet az országban, az ipar összeomlott, és az ország hatalmas ugyan, de csakis a nyersanyagokból él. „Most éppen az oktatás, az egészségügy és a kultúra degradálódik tempósan, pedig erre többet kellene költeni, mint a védelemre és a fegyveres testületekre” – fejtette ki. Azt mondta, „Ideje véget vetni a 100 éve tartó polgárháborúnak: 17-ben osztottuk fel a népet a mieinkre és ellenségekre, de mindenkinek vissza kell adni az orosz állampolgárságot mindenféle feltétel nélkül”.

Prohorov úgy vélte, a Jobboldali Ügy nem az üzletemberek és az értelmiség pártja lesz az irányítása alatt, hanem a családapákhoz kell fordulnia, ifjúsági párt is lehet, és jó esélye lesz arra, hogy bejusson az állami dumába a decemberi választásokon. Prohorov egyeztetett a Kremllel, mielőtt elszánta volna magát a politikai feladat vállalására.

Megfigyelők szerint a párt újbóli átalakítása mögött az áll, hogy a Kreml szeretne a dumában látni egy legalább valamennyire ellenzéki pártot. Jelenleg ugyanis az Igazságos Oroszországot, a populista liberális-demokrata pártot (LDPR) és a kommunista pártot tekintik az Egységes Oroszország ellenzékének, de mindeddig csupán a Gennagyij Zjuganov vezette kommunista párt felelt meg valamennyire ennek a fogalomnak. Újabban, amióta Szergej Mironovot leváltották a felsőházi elnöki tisztségéből és az Igazságos Oroszország dumabeli frakciójának az élére állt, ez a párt is egyre élesebb hangot üt meg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.