Az aláírással hatalmas lépést tettek a Nabucco megépítése felé

Aláírták a tranzitországok szakminiszterei és a Nabucco Gas Pipeline International GmbH a projekttámogatási megállapodásokat (PSA) szerdán a törökországi Kayseriben, ezzel véglegesítettek a Nabucco gázvezeték jogi kereteit – közölte a Nabucco Gas Pipeline International GmbH szerdán az MTI-vel.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/789448" target="_blank"><strong>• Fellegi aláírása is jelentős előrelépést jelenthet a projektnek</strong></a>

MNO
2011. 06. 08. 11:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megállapodások kétoldalú jogi egyezmények, amelyek a Nabucco-vállalatokra és az egyes tranzitországok kormányaira vonatkoznak. A közlemény szerint a megállapodások jelentős lépésnek tekinthetők a Nabucco gázvezeték fejlesztésében.

A megállapodások megerősítik a tranzitrendszert az uniós és a török jogszabályoknak megfelelően, védelmet nyújtanak az esetleges diszkriminatív jogszabályváltozások esetén, valamint támogatják a jogi és adminisztratív lépéseket a projekt további megvalósításához. A megállapodások aláírása egyben az egyes országok projekt iránti elkötelezettségét is jelzi – írják a közleményben.

A kormányközi megállapodással együtt a projekttámogatási megállapodások aláírása szükséges feltétele a projekt sikeres finanszírozásának. Ezek stabil, hosszú távú szabályozási rendszert teremtenek, amely a nemzetközi hitelezői csoportok által támasztott követelmény volt.

Reinhardt Mitschek, a Nabucco Gas Pipeline International GmbH ügyvezető igazgatója a közlemény szerint azt mondta: „A projekttámogatási megállapodások aláírása újabb jelentős mérföldkő a projektünkben, és megerősíti partnerségünket a tranzitországok kormányaival. Szerdán ülésezett először a Nabucco politikai bizottság, amelynek feladata a tranzitországok közötti hatékony koordináció biztosítása. A Nabucco a jövőbeli globális energetikai együttműködés szimbóluma; vállalatokat, fogyasztókat, országokat és kultúrákat köt össze, valamint biztosítja az elkövetkező évtizedekre az ellátás diverzifikálását és biztonságát.”

„A részvényesek elkötelezettek a Nabucco gázvezeték iránt, és a projekt eddigi előrehaladása bizakodásra ad okot. Az európai gázigény az elkövetkező évtizedben jelentősen nőni fog, és a Nabucco gázvezeték lesz az elsődleges szállítási mód a Kaszpi-tenger térségének gázszállítói számára. A szállítókkal jól haladnak a tárgyalások, és a Nabucco iránti érdeklődés napról napra erősödik” – idézték a közleményben Werner Aulit, a Nabucco Irányító Testületének elnökét, az OMV gázüzletágának vezetőjét.

A Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) 2004. június 24-én jött létre a Nabucco gázvezeték fejlesztésére, megépítésére és működtetésére. A NIC tulajdonosai a Nabucco részvényesei. A vállalat felelős a gázvezeték fejlesztéséért, megépítéséért, működtetéséért, valamint a kapacitáskereskedelemért és kapacitáskiosztásért.

A Nabucco részvényesei az osztrák OMV, a magyar Mol, a román Transgaz, a bolgár Bulgargaz Holding, a török Botas és a német RWE. Minden egyes részvényes egyenlő, 16,67 százalékos részesedéssel rendelkezik a Nabucco Gas Pipeline International GmbH-ban. A gázszállítási szerződések tárgyalásának lebonyolítása a részvényesek felelőssége.

A Nabucco gázvezeték közvetlenül kapcsolja össze a Kaszpi-tenger térségét és a Közel-Keletet az európai fogyasztói piacokkal. A gázvezeték Törökország keleti határától az ausztriai Baumgartenig húzódik majd, átszelve Bulgáriát, Romániát és Magyarországot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.