Az állam zsebéből utaztatná családját Mladics

A háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladics volt boszniai szerb hadseregparancsnok azt várja, hogy Szerbia átvállalja törvényszéki védelmének a költségeit, és fedezni fogja családtagjai hágai utazásainak a kiadásait is.

MNO
2011. 06. 18. 10:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dpa német hírügynökség a Blic című belgrádi lapra hivatkozva adott hírt az egykori boszniai szerb katonai vezető erre vonatkozó elképzeléseiről. A belgrádi lap szombaton a honlapján számolt be arról, hogy Mladics családja írásbeli kérést intézett Szerbiához és a boszniai Szerb Köztársasághoz a költségek átvállalásával kapcsolatban. Milos Saljics, a hágai őrizetben levő volt tábornok ügyvédje úgy magyarázta a lapnak: arra kérték a belgrádi kormányt, hogy döntse el, az államnak segítenie kell-e vagy sem az állampolgárainak. Az ügyvéd a hágai őrizetben levő Ante Gotovina volt horvát tábornok ügyét hozta fel példaként. – Gotovina sem adta fel magát önként a hágai törvényszéknek, azonban 32 millió eurót kapott Horvátországtól a védelmére – állította az ügyvéd. Elmondta, hogy a tervek szerint három csoportra osztanák a Mladics védelmével foglalkozó ügyvédeket. Három-négy ügyvéd Mladiccsal együtt lenne Hágában, míg egy másik csoport Belgrádban, illetve egy harmadik a boszniai Szerb Köztársaságban foglalkozna elsősorban a tanúk nyilatkozatainak a rögzítésével, illetve a szükséges bizonyítékok előkészítésével.

Serge Brammertz, a hágai törvényszék főügyésze június 1-jén jelentette be, hogy elkészült a Ratko Mladics volt boszniai katonai hadseregparancsnok elleni vádirat új változata a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező Nemzetközi Törvényszéken, és az egyik legsúlyosabb vádpont továbbra is népirtás. A főügyész elmondta: a vádiratot egyebek között annak érdekében dolgozták át, hogy az eljárás minél gyorsabban lefolytatható legyen. A 11 vádpont között továbbra is szerepel polgári személyek üldözése, gyilkosság, kitelepítés, embertelen cselekedetek, túszejtés, fosztogatás. Mladicsot egyebek között a második világháború utáni legkíméletlenebb európai népirtásért, a Srebrenicában közel nyolcezer halálos áldozatot követelő mészárlásért teszik felelőssé.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.