Az egész unió örülhet ennek a megállapodásnak

Közös nyilatkozatot hagytak jóvá az európai uniós tagországok munkaügyi miniszterei pénteken arról, hogy az oktatás és képzés, valamint a munkatapasztalat-szerzés terén megteszik a szükséges lépéseket, adott esetben reformokat vezetnek be a fiatalok foglalkoztatásának növelése érdekében.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/791359" target="_blank"><strong>• Az elmélet nem elég, gyakorlati megvalósítás kell</strong></a><br /><a href="http://mno.hu/portal/791411" target="_blank"><strong>• Bizonyítottuk, hogy képesek vagyunk megoldani</strong></a>

MNO
2011. 06. 17. 15:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A luxembourgi találkozón elnöklő Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára az ülést követően újságíróknak nyilatkozva emlékeztetett: az EU soros magyar elnökségének kiemelt célja volt, hogy segítse a fiatalok munkához jutásának javítását célzó erőfeszítéseket, hiszen ez minden uniós tagállamban komoly kihívást jelent. Az elmúlt hónapok legfontosabb eredményei között említette az államtitkár, hogy a tagországok megismerhették egymás tapasztalatait, kicserélhették egymással a területen bejáratott jó gyakorlataikat.

Jóváhagyták az Európai Unió tagállamainak munkaügyi miniszterei pénteken azokat az országra szabott foglalkoztatáspolitikai ajánlásokat, amelyek teljesítése szerintük szükséges ahhoz, hogy az unió a következő hónapokban megfelelő haladást érhessen el a tízéves versenyképességi és foglalkoztatáspolitikai programban (EU2020) szereplő célok teljesítése érdekében. Czomba Sándor, újságíróknak elmondta, három ország (a nyilvános vitában elhangzottak szerint Belgium, Ciprus és Málta) fenntartásokat fogalmazott meg az ajánlásokkal szemben, Nagy-Britannia pedig nemzeti parlamentjének jóváhagyásához kötötte hozzájárulását.

Czomba a magyar elnökség és az unió egésze szempontjából is sikernek, komoly eredmények minősítette a megállapodást, amelyet követően az ajánlások végső jóváhagyásra az EU-tagországok állam- és kormányfőinek jövő heti ülése elé kerülnek. Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatási felelőse sajtónyilatkozatában elégedettségét fejezte ki, hogy a tagországok nagy többsége támogatja a végrehajtó testület ajánlásait.

„Az evés ezekben a napokban zajlik Luxembourgban”

A vitában ugyanakkor több tagállam kétségeit fogalmazta meg a végrehajtó testület kompetenciájával kapcsolatban is. A magyar biztos fontosnak nevezte, hogy az EU 2020-ban és az ahhoz kapcsolódó nemzeti programokban megfogalmazott vállalásokat a gyakorlatba is átültessék. „A puding próbája az evés, és az evés ezekben a napokban zajlik Luxembourgban” – fogalmazott Andor László, emlékeztetve arra, hogy jövő héten az uniós pénzügyminiszterek is foglalkoznak az ajánlásokkal, pontosabban azoknak a pénzügyi vetületével.

A helyszíni közlések szerint a foglalkoztatási tanácsban nem változtattak az ajánlásoknak az Európai Bizottság által megfogalmazott szövegén. A Belgiumra, Ciprusra és Máltára vonatkozó megfogalmazások ugyanakkor továbbra is vitatottak maradtak, hiszen a három ország leginkább éppen a számukra tett javaslatok tartalmát kifogásolta. Az MTI úgy értesült, hogy magyar részről is elfogadhatónak tartják az ország számára kidolgozott ajánlások közül a foglalkoztatáspolitikai jellegűeket.

A múlt héten közzétett európai bizottsági változatban Magyarország számára azt ajánlották, hogy az állam „fokozza a munkaerő-piaci részvételt az adóreform alacsony keresetűekre gyakorolt hatásának költségvetési szempontból semleges enyhítésével”. Erősítse továbbá „a nők munkaerő-piaci részvételének ösztönzésére irányuló intézkedéseket a gyermekgondozási és iskolára felkészítő létesítmények bővítése révén”. További ajánlás, hogy a kormány „tegyen lépéseket a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat és más szolgáltatók kapacitásának fokozására a képzés, munkakeresési segítség és az egyéni szolgáltatások minőségének és hatékonyságának növelése érdekében, továbbá kösse eredményekhez a programok finanszírozását. Az érdekeltekkel folytatott konzultáció alapján vezessen be testre szabott programokat az alacsony képzettségűek és más, különösen hátrányos helyzetben lévő csoportok számára.”

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.