Az egészségügyről is konzultálnának

A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK) arra kéri a kormányt, hogy a betegképviseletek intézményes bevonásával „jöjjön létre nemzeti konzultáció az egészségügyről”.

MNO
2011. 06. 08. 15:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NEK szerdai rendkívüli ülését követő budapesti sajtótájékoztatón az ülést levezető elnök, Cser Ágnes azt mondta: Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár megtévesztette a miniszterelnököt, amikor azt mondta, hogy széles körű egyeztetést folytattak a Semmelweis-tervről. Hozzátette: hiába kérték már április végén Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert, hogy hívja össze az ágazati érdekegyeztető tanácsot, ez azóta sem történt meg. Cser Ágnes arra is kitért, hogy a NEK által elfogadott határozatokat eljuttatják Szócska Miklóshoz és Orbán Viktorhoz is. A miniszterelnök egy 2006-os videofelvételt is kap, emlékeztetőül, hogy a Semmelweis-terv nem az az út, amelyet korábban képviselt.

A NEK ülését levezető elnök szerint Orbán Viktor akkori beszédében egyértelművé tette: bár 1998-as egészségpolitikájukban még a több-biztosítós modellt támogatták, meghallgatták a tudományt és a szakmát, így 1999-ben belátták, hogy a társadalombiztosítás az egyetlen út, nem pedig a privatizált egészségügy. Ehhez képest a NEK szerint a Semmelweis-terv olyan „rejtett és átkeresztelt” ötletei, mint a központi és térségi egészségszervező hálózat létrehozása, nem mást jelentenek, mint a korábbi kétlépcsős versengő biztosítói modell visszacsempészését.

A NEK nem ért egyet az irányított betegellátási modell visszahozásával sem. Arra kérik a kormányt: „a betegellátást már veszélyeztető katasztrofális egészségügyi munkaerőhelyzet orvoslása érdekében haladéktalanul intézkedjen az érintettek bevonásával”. Cser Ágnes hozzátette: bár a tárca honlapján arról írnak, hogy elfogadták a Semmelweis-tervről szóló határozatot, az még mindig nem jelent meg a Magyar Közlönyben.

Mádl Ferencről is megemlékeztek

A sajtótájékoztatón Cser Ágnes kiemelte: a NEK rendkívüli ülésén először a közelmúltban elhunyt Mádl Ferencről emlékeztek meg. Mint mondta, az egykori államfő a kerekasztal hét évvel ezelőtti indulása óta folyamatosan követte és segítette munkájukat.

Cser Ágnes elmondta: Szócska Miklós kedden írásban jelezte, hogy részt vesz a kerekasztal szerdai ülésén, tíz perccel a kezdés előtt értesítette őket, hogy más, fontos elfoglaltsága miatt nem tud elmenni. Erről az egészségügyért felelős államtitkárság az MTI-t is tájékoztatta. Mint írták: Szócska Miklós előzetesen jelezte részvételi szándékát, mégsem lesz jelen, mert az államtitkárnak délelőtt egy magas szintű uniós egyeztetésen kell részt vennie. Hangsúlyozták: Szócska Miklós fontosnak tartja a Semmelweis-tervről való egyeztetést, ezért mind a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnökét (Cser Ágnest), mind az egészségügyi kamarák vezetőit a közeljövőben konzultációra várja. Erre Cser Ágnes úgy reagált, hogy ő maga nem akar beszélni az államtitkárral. „Nem vagyok kíváncsi Szócska Miklósra” – mondta. Cser Ágnes szerint az érintetteknek az ágazati érdekegyeztető tanácson kellene közösen megbeszéléseket folytatniuk.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.