Az EP szerint Bulgária és Románia készen áll a tagságra

Az Európai Parlament (EP) szerdán Strasbourgban megszavazta azt az előterjesztést, amely szerint Bulgária és Románia készen áll a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez való csatlakozásra, mivel teljesíti a tagság feltételeit. Szerbia egyelőre tagjelölti státusáért küzd, amelyet év végéig el kívánnak nyerni déli szomszédaink. <br />

MNO
2011. 06. 08. 12:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma jelentéstevője, Carlos Coelho portugál néppárti EP-képviselő a parlamenti vitában azon reményének adott hangot, hogy a tagállami kormányokat képviselő Európai Tanács is erre az álláspontra jut majd. „Románia és Bulgária polgárai teljes jogú uniós polgárok, nem szabad, hogy populista szólamok túszai legyenek” – mondta Coelho.

A szerbek év végéig tagjelöltek lennének

A szerb elnök reményét fejezte ki, hogy országa ez év végéig elnyeri az EU-s tagjelölti státust. Boris Tadics kétnapos brüsszeli látogatásának eredményeit összegezve kedden Belgrádban elhangzott nyilatkozatában annak a reményének adott hangot, hogy országa az év végéig megkapja Brüsszeltől a tagjelölti státust, és a csatlakozási tárgyalások már jövő tavasszal megkezdődhetnek. Hangsúlyozta: az ország fejlődésében ez történelmi jelentőségű és mérföldkőnek számító esemény lesz.

A szerb elnök nyomatékosan kifejtette: „Teljesíteni fogjuk kötelezettségeinket, megreformáljuk az országot, a kormány felkészülési akciótervével összhangban egy sor új törvényt dolgozunk ki, változtatásokat hajtunk végre a társadalomban, és várakozással tekintünk az Európai Bizottság októberi, majd az uniós országok államfőinek decemberi csúcstalálkozójára.” – Bízom a sikerben – fűzte hozzá a szerb államfő, és azt mondta: Brüsszel ismételten támogatásáról biztosította Szerbiát integrációs törekvéseiben.

Mladiccsal lezárult egy korszak

Tadics arra is felhívta a figyelmet, hogy a csatlakozási folyamat akkor válik érzékelhetővé és bizonyossá, ha megkezdődnek a konkrét tárgyalások. Belgrádi nyilatkozatát megelőzően, Boris Tadics Brüsszelben a Herman Van Rompuyjel, az EU állam- és kormányfői tanácsának elnökével megtartott közös sajtótájékoztatóján így fogalmazott: a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladics elfogásával Szerbia lezárta történelmének egy szakaszát, és az ország mostantól a reformokra, a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködés befejezésére és a Szerbiában élők életkörülményeinek a javítását célzó intézkedésekre összpontosít. – Szerbia az európai értékrendnek megfelelő folyamat kialakítására törekszik, és a Hágával való együttműködés Szerbia számára a saját erkölcsi felelőssége, a saját jogrendje és kötelezettségei miatt lényegbevágóan fontos – mondta.

Tadics brüsszeli tárgyalópartnere kifejtette: az előtte álló európai távlatok megvalósításában Szerbia mostantól számíthat az unió támogatására és segítségére. – A Szerbia előtt álló út továbbra is nehéz, de Mladics elfogásával erről az útról egy nagy akadályt sikerült eltávolítani, és a Nyugat-Balkán egy lépéssel közelebb került a megbékéléshez, a biztonsághoz és a tartós békéhez – vélekedett Herman Van Rompuy.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.