Az igazi gyilkos a meleg lesz, nem a hideg

Spanyol kutatók előrejelzése szerint 2040-re több halálos áldozatot szed Európában a hőség, mint a hideg – közölte a Nature tudományos magazin online kiadása.

MNO
2011. 06. 22. 20:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tanulmány szerint 2070-re a globális felmelegedés 15 ezer, hőmérséklettel összefüggő többlet halálesetet okoz majd Európában. A számítógépes modellezésben csak a hőmérséklet változását vette figyelembe Joan Ballester kutatásvezető és csoportja, így az extrém hideget és meleget, figyelmen kívül hagyták viszont az áradások, a szárazság és a viharok miatti halálozásokat. A barcelonai klímakutatók Európa kétszáz régiójára illesztve elemezték a várható hőmérsékleteket.

Európában jelenleg a hideg több halálos áldozatot szed, mint a meleg. Ez a klímaváltozás következtében lassan eltolódik, kevesebben halnak meg a hideg, de némiképp többen a meleg miatt, így Ballester csoportjának számításai szerint a két ellentétes tendencia összegződése miatt 2025 körül lesz a legkevesebb, hőmérséklettel összefüggő haláleset. Ekkor 11 ezerrel kevesebben halnak majd meg a hideg és a hőség miatt együttesen évente, mint jelenleg.

Ezt követően azonban erőteljesebben növekszik majd a hőség áldozatainak a száma, mint amennyivel csökken a hideg miatti elhalálozás. Európa egyes részeire a modell eredményei alapján a többinél is nagyobb hőség vár, például néhány dél-európai térségre, különösen pedig Olaszországra.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.