Az igazság pillanata: két hét múlva kezdhetik a reálhozamok átutalását

A magánnyugdíjpénztárak két hét múlva megkezdhetik a reálhozamok átutalását a volt pénztártagoknak – közölte Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

MNO
2011. 06. 23. 10:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felhívta a figyelmet: a pénztáraknak augusztus 31-ig kell utalniuk az összegeket. Selmeczi Gabriella úgy fogalmazott: „közeleg az igazság pillanata”, amikor ki kell derülnie, a volt magánnyugdíjpénztár-tagoknak lesz-e reálhozamuk, s ha igen, mekkora.

Közölte, a pénztáraknak már minden információ a rendelkezésükre áll ahhoz, hogy a május 31-i fordulónappal kiszámolják a reálhozamok összegét. Szakaszosan meg is kezdhetik a pénz visszaigénylését a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaptól, illetve megkezdhetik a reálhozamok eljuttatását a volt tagokhoz.

Ha valaki nem nyilatkozott a volt magánpénztárának arról, hogy milyen módon juttassák el neki a reálhozamot, a pénztárnak az összeget el kell küldenie postán a megadott lakcímre. Ha a kézbesítés sikertelen, akkor a reálhozam átkerül a biztosított egyéni tb-számlájára – közölte.

Ha egy volt tag vitatja a reálhozam összegét, és ezt a vitát nem sikerül a pénztárral rendeznie, akkor panaszával a PSZÁF-hoz fordulhat – hívta fel a figyelmet a miniszterelnöki megbízott. Kiemelte, hogy ha a pénztártagnak a magánnyugdíjpénztárnál mínuszba került a számlája, akkor sem érheti kár, a tb-számláján „kipótolják” az összeget, a pénzre úgy tekintenek, hogy azt teljes egészében „visszahozta” az állami rendszerbe.

Selmeczi Gabriella a magánnyugdíjpénztárak esetleges végelszámolásáról vagy felszámolásáról szólva kiemelte, hogy a volt tagnak 30 napig kell nyilatkoznia, melyik másik pénztár tagja szeretne lenni; nyilatkozat híján a tag a tb-rendszerbe kerül vissza.

A vagyonátadásról annyit mondott: ez „nagyjából” megtörtént. Az ÁKK és a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap munkatársai ellenőrzik az információkat. A magánnyugdíjpénztárak által közölt adatok szerint a pénztárak 2950 milliárd forintnyi vagyont adtak át, ebből 1345 milliárd forint az állampapír, a költségvetési törvény szerint az átadott vagyonból 529 milliárd forintot kell átutalni a nyugdíjkasszába, a fennmaradó részt az államadósság csökkentésére kell fordítani – emlékeztetett.

Kérdésre válaszolva kitért arra, hogy apró vitás kérdések vannak a vagyonátadás kapcsán, például az átadott vagyon szerkezetéről.

Az egyéni számlákról szólva megismételte: 2012. január 1-jétől elindulhat az egyéni tb-nyilvántartás; minden adat egy egyéni nyilvántartási számlára kerül és megkezdődik az adatok visszamenőleges feltöltése. A munkavállalók például ellenőrizhetik, hogy a munkaadó fizetett-e utánuk járulékot és az összeg valós-e – fejtette ki.

Selmeczi Gabriella kérdésre válaszolva elmondta: a cél, hogy az egyéni nyilvántartási számla adataitól az aktuális nyugdíjszabályok szerint kiszámolható legyen a várható öregségi nyugdíj összege.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.