Az izraeli külügyminiszter sikerről beszélt

Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter sikeresnek minősítette kedden azokat a diplomáciai és politikai erőfeszítéseket, amelyeket hazája tett az újabb nemzetközi gázai segélyflottilla nagyságának csökkentésére.

MNO
2011. 06. 28. 7:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli nagykövetek és diplomaták tárgyalásainak eredményeképpen a vártnál jóval kisebb a flottillát alkotó hajók és azok utasainak száma – mondta a miniszter az izraeli közszolgálati rádiónak nyilatkozva, amely telefonon érte el a Zágrábban tartózkodó Libermant. Hozzátette: sok tárgyalópartnert sikerült meggyőzni arról, hogy az izraeli Asdód és az egyiptomi el-Arís kikötőjén keresztül is lehet Gázába segélyt szállítani. Liberman elégedettségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a Mavi Marmara nevű török komp ezúttal nem tart a flottillával.

Az IHH török segélyszervezet által bérelt hajó az első, tavaly májusi segélyflottilla zászlóshajója volt. Amikor az izraeli haditengerészet feltartóztatta a flottillát, a Mavi Marmara több utasa ellenállt, és közülük kilenc meghalt a katonákkal való összecsapásukban.

„A hajók utasai között található több olyan aktivista, akinek köze van a terrorizmushoz, és megrögzötten keresi az erőszakos cselekmények és a vérontás lehetőségét, hogy felhívja magára a televíziók figyelmét. Úgy gondolom azonban, hogy képesek leszünk szembeszállni velük” – jelentette ki az izraeli külügyminiszter.

Az esetleges veszélyekkel kapcsolatban, amelyekre az eseményről tudósító újságírók számíthatnak, Liberman azt mondta: „az Izraelben hatályos törvények mindenkire vonatkoznak, és nem lehet az újságírókat, akikre szintén ez a törvény vonatkozik, külön büntetni, minden esetet egyedileg kell vizsgálni”. Izrael vasárnap bejelentette, hogy évekre kitiltja az országból a nemzetközi sajtó azon képviselőit, akik felszállnak a flottilla hajóira.

Dror Feiler, a segélyflottilla egyik szervezője elutasította kedden azt az izraeli vádat, hogy szélsőségesek utaznának a hajókon. Mind mondta, a palesztin terület elleni izraeli tengeri blokád megtörésére irányuló akcióban részt vevő több száz ember nyilatkozatot írt alá, amelyben vállalta, hogy nem folyamodik erőszakhoz. Feiler az izraeli katonai rádióban közölte: amennyiben Izraelnek tudomása van gyanús személyekről, át kellene adnia értesüléseit a flottilla szervezőinek.

Avital Lejbovics őrnagy, az izraeli hadsereg szóvivője hétfőn hírszerzési illetékeseket idézett, akik szerint a hajókon utazni akaró szélsőségek „veszedelmes gyújtóhatású vegyi anyagokat” akarnak bevetni az izraeli erők ellen. Izrael már korábban hangoztatta: eltökélt szándéka, hogy megállítja az újabb hajókaravánt, amely a héten indul Krétáról, és segélyt szállítana az izraeli blokád alatt lévő Gázai övezetbe. A hadseregnek mindazonáltal olyan utasítást adtak, hogy lehetőleg kerülje az összetűzést az utasokkal.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.