Az óceán sem állítja meg a vírust

A brazil lapok azt közöltek, hogy már Sao Paulóban is megjelent a kólibaktérium. A portugál Jornal de Notícias az ENSZ drogellenes szervezetének jelentéséből idézett néhány sokkoló tényt. A spanyol ajkú portálokon a most Havannában betegeskedő Hugo Chávez venezuelai elnök egészségi állapotáról jelentek meg új hírek.

2011. 06. 25. 16:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

folha.uol.com.br, estadao.com.br stb. – Brazília

A Sao Paulótól 93 kilométerre fekvő Campinas városában már két olyan beteget kezelnek, akit valószínűleg a kólibaktérium fertőzött meg. Mindkét személy járt Európában, június 11-én tértek vissza, három nappal később pedig már észlelték az első tüneteket. Az új járvány Európában eddig több mint 3800 embert fertőzött meg és 45 halálos áldozatot követelt. A két beteg azonban a helyi egészségügyi hatóságok szerint jól van, nem tartották kórházban őket. Ennek ellenére az egészségügyi tárca segítségével azonnal tájékoztatták a lakosokat a járvány eredetéről, kezeléséről, és a fertőzések megelőzése érdekében jó tanácsokkal látták el őket.

jn.pt – Portugália

Minden harmadik percben meghal egy drogfüggő, pedig megelőzhető ez a betegség – hangsúlyozta Ban Ki Mun. Ebből a szempontból különösen a gyermekek veszélyeztetettek, mert ha a szülők is drogfüggők, akkor hatványozottan nő annak valószínűsége, hogy ők is követik a szülők rossz példáját – mondta az újraválasztott ENSZ-főtitkár. Tavaly az egész világon 210 millió – 15-64 éves korú – személy, vagyis a Föld teljes népességének 4,8 százaléka fogyasztott valamilyen kábítószert. Jurij Fedotov, az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának vezetője elismerte, hogy bár be tudnak számolni jó hírekről – csökkent a kokain- és az ópiumfogyasztás –, de az egész világon egyre nő a szintetikus és nem ellenőrizhető anyagokból készített tudatmódosító szerek száma és mennyisége.

Avn.info.ve, globovision.com – Venezuela, clarin.com – Argentína, elpais.com – Spanyolország

Nicolás Maduro venezuelai külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Chávez Havannában betegágyából is rendszeres kapcsolatban áll a kormánnyal, és megismételte, hogy rendszeresen tájékoztatják az eseményekről. A venezuelai államfő 12 nap szünet után küldte első a Twitterről, amelyben a hadsereget köszöntötte. Mint ismert, rövid latin-amerikai körútjának utolsó állomásán, Havannában sürgősen megoperálták Hugo Chávezt, akiről a műtét óta alig tudni valamit, és csak fényképeken lehetett látni két vendéglátójával, Fidel és Raúl Castróval együtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.