Az USA megint lecsapott az al-Kaidára

Az Egyesült Államok újabb légicsapásokat mért az al-Kaida fegyvereseire Jemenben, s a támadásban a felkelők több vezetője életét vesztette – jelentette csütörtökön amerikai hivatalos forrásra hivatkozva a CNN.

MNO
2011. 06. 09. 20:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a jemeni kormányerők megpróbálják visszafoglalni az iszlamista fegyveresektől az ország déli részén található Zindzsibár várost – a hivatalos televízió szerint ez meg is történt –, az amerikaiak felújították légi tevékenységüket.

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) drónjaival korábban is intézett támadásokat iszlamista vezetők ellen, így nem sokkal Oszama bin Laden al-Kaida-vezér május 2-án történt likvidálása után egy pilóta nélküli géppel megpróbálta megölni a jemeni–amerikai Anvar al-Avláki radikális imámot.

Fran Townsend, George W. Bush exelnök volt belbiztonsági tanácsadója szerint a több hónapos szünet után felújított amerikai légicsapások várhatóan intenzívvé válnak Jemenben. Egy, a CNN-nek név nélkül nyilatkozó jemeni hivatalos forrás szerint Áden és Washington továbbra is együttműködik, különösen a terrorelhárításban. Mindkét ország vezetése igyekszik ugyanis megakadályozni, hogy az al-Kaida arábiai ága kihasználja a zavargásokat és az országban kialakult hatalmi vákuumot.

A csütörtöki The New York Times szerint a múlt hét végén amerikai légicsapás végzett Abu Ali al-Haritival, az al-Kaida egyik, Sabva tartománybeli parancsnokával. Hariti megölését a jemeniek korábban a saját sikerükként jelentették be. Egy amerikai hivatalos személy azt nyilatkozta, a jelek szerint valóban sikerült likvidálni a terrorista vezetőt, de ezt a hírt megerősíteni rendkívül nehéz.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.