Az utcákon keres aranyat – és talál is

Aranyat keres New Yorkban egy férfi négykézláb mászva a járdán, és nem eredménytelenül: két hét alatt ezer dollárnyi – 200 ezer forintnyi – volt a zsákmánya.

MNO
2011. 06. 22. 6:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hajdani aranyásókkal szemben a 43 éves férfi felszerelése csipesz, mivel a járdák repedéseiből piszkálja ki az aranyat és drágakövet. Nem érintetlen, természetadta nemesfémről és gyémántról van szó, hanem ember által elvesztettről.

Raffi Stepanian – ez az „ékszerhulladék-vadász” neve – a New York gyémántkerületének is hívott Manhattan gyalogjáróin csúszik-mászik. A férfinak egyébként foglalkozásába vág a dolog, ugyanis aranyműves, csak éppen munkanélküli. Így viszont van munkája, ha a fizetség eléggé bizonytalan is: New York utcái nem aranyból vannak kikövezve, sem pedig gyémántból „kidrágakövezve”.

Stepanian azonban nem panaszkodik. „Lehet, hogy új aranylázat szabadítok el New Yorkban” – mondta a The Daily Telegraph című brit lapnak. A férfi talált már fülbevalókat, nyakláncokat, arany óradarabkákat, platinát, gyémántot, rubint. A régi aranyásókhoz hasonló része is van munkájának: szitál. Eddig bő tíz kiló földet vitt haza, hogy átrostálja.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.