Ban Ki Mun támogatást kért

Ban Ki Mun hivatalosan kérte a világszervezet Biztonsági Tanácsát (BT), támogassa újbóli megválasztását az ENSZ-főtitkári tisztségre.

MNO
2011. 06. 06. 18:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Közeledem ENSZ-főtitkári megbízatásom végéhez, és tisztelettel benyújtom a Biztonsági Tanács tagjainak a jelentkezésemet a második mandátumra” – áll a főtitkár levelében, amelyet Nelson Messone-hoz, Gabon állandó ENSZ-képviselőjéhez, a BT soros elnökéhez intézett.

A volt dél-koreai külügyminiszter ENSZ-főtitkári megbízatása december 31-én jár le. Eddig még más nem jelentkezett a tisztségre, így a Biztonsági Tanács várhatóan támogatni fogja a jelöltségét. Ban Ki Mun levelében kiemelte: az ENSZ vezetőjeként eltöltött négy és fél éve alatt ő és a 15 tagú Biztonsági Tanács „megtalálta a közös alapot a béke és a biztonság súlyos globális kérdéseire – Szomáliától Szudánig, az Elefántcsontparttól Afganisztánig, Irakig és a Közel-Keletig, sőt tovább”.

„Büszke vagyok mindarra, amit közösen tettünk, még ha tudom is, hogy nagy kihívások várnak ránk” – írta Ban Ki Mun, akit már korábban támogatásáról biztosított az Egyesült Államok, Franciaország és más nagyhatalmak.

A 2007 óta hivatalban lévő Ban Ki Mun hétfői sajtótájékoztatóján egyik legfontosabb eredményének nevezte, hogy sikerült ráirányítania a kormányok figyelmét a klímaváltozás jelentőségére. A világszervezet főtitkárát hivatalosan a 192 országot számláló ENSZ-közgyűlés választja meg a Biztonsági Tanács javaslatára.

A gyakorlatban a BT öt állandó tagja – az Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia és Oroszország – dönti el, ki tölti be a tisztséget. Ban Ki Mun hivatalos újraválasztásának folyamata várhatóan június végéig lezárul – közölték ENSZ-diplomaták.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.