Barroso Orbánnal találkozva gratulált Magyarországnak + Kép

José Manuel Barroso és Jerzy Buzek csütörtökön Brüsszelben Orbán Viktorral találkozva gratulált Magyarországnak az EU-elnökség ellátásához.

MNO
2011. 06. 23. 11:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTI-nek elmondta, az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnöke szerint Magyarország „lojális, együttműködő partnernek” bizonyult az uniós teendők ellátásában. A lengyel Buzek külön kérte, hogy miután július elsején Magyarországtól Lengyelország veszi át hivatalosan a soros elnöki tisztséget, a magyarok maradjanak továbbra is aktívak az uniós ügyek intézésében.

A tartalmi kérdésekre lehet összpontosítani

A találkozón szó esett olyan távlati kérdésekről, mint a következő, többéves uniós költségvetési időszakra való felkészülés. A magyar elnökség már sikeresen kialakította azt a fajta intézményközi együttműködést, amelynek köszönhetően a továbbiakban a tartalmi kérdésekre lehet összpontosítani.


Fotó: Burger Barna


Az uniós döntéshozatali modell lényege, hogy az Európai Bizottság, az unió legfőbb végrehajtó szerve saját apparátusával elkészíti a javaslatokat, amelyeket számos – a lisszaboni szerződés hatályba lépése óta egyébként a korábbinál lényegesen több – témában nem elég csupán a tagállami kormányokat képviselő tanácsban elfogadtatni, hanem az Európai Parlament egyetértését is meg kell szerezni a döntéshez.

A görögországi helyzetet is áttekintették

Orbán Viktor egy másik találkozón Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével találkozott José Manuel Barroso mellett. Ezen a megbeszélésen alapvetően az este kezdődő EU-csúcs előkészítésével foglalkoztak. Azon belül – közölte Szijjártó – az unió előtt álló gazdasági kihívások domináltak. Mint a szóvivő hozzátette, ennek kapcsán a görögországi helyzetet is áttekintették.

A péntekig tartó uniós állam-, illetve kormányfői tanácskozáson – mint arra Szijjártó Péter utalt – a gazdasági kihívásokra adandó válaszok keresése mellett fontos téma lesz még a menekültügy és a belső határellenőrzéstől mentes schengeni övezet jövője, a horvát EU-csatlakozás ügye, valamint az észak-afrikai változások nyomán előtérbe kerülő teendők áttekintése.

A magyar elnökség talán legnagyobb sikere

Azt, hogy Horvátország EU-csatlakozási tárgyalásait várhatóan le lehet zárni még a magyar elnökség alatt, Szijjártó a magyar elnökség talán legnagyobb sikereként értékelte. Az EU-csúcs előkészítéséről már az Európai Néppárt (angol rövidítéssel: EPP) szerda esti brüsszeli elnökségi ülésén is szó volt – közölte a magyar kormányfő szóvivője.

Orbán Viktor a csütörtök délelőtti, uniós vezetőkkel folytatott találkozói után délután részt vesz az EPP-csúcstalálkozón, illetve a szervezet megalakulásának 35. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen, majd az utána kezdődő EU-csúcson.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.