Basescu negyvenegy helyett nyolc megyét szeretne

A jelenlegi 41 helyett nyolcra csökkentené a megyék számát Traian Basescu román államfő, aki állást foglalt a romániai gazdasági fejlesztési régiók határainak újrarajzolásáról szóló vitában – adta hírül csütörtökön a román sajtó.

MNO
2011. 06. 09. 11:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Romania libera című napilap csütörtöki tudósításának címében azt írja: Basescu nemet mondott a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ), utalva ezzel arra, hogy míg a magyar szervezet 16 gazdasági fejlesztési régió létrehozására tett javaslatot, amelyek a továbbiakban megyékként működnének, Basescu legföljebb nyolc megye létrehozását tartja megfelelőnek.

Romániában a Demokrata Liberális Párt (PDL) és az RMDSZ alkotta kormánykoalíció – amelyet a parlamentben a független honatyák és a nemzeti kisebbségek parlamenti képviselői is támogatnak – a héten bejelentette: elkezdték a tárgyalásokat a jelenlegi gazdasági fejlesztési régiók határainak újrarajzolásáról. Romániában jelenleg nyolc ilyen fejlesztési régió működik, de ezek nem rendelkeznek közigazgatási jogkörökkel. A régiókról folytatott vita egyik nagy tétje az, hogy az újonnan létrehozott fejlesztési régiók mennyire széles közigazgatási jogkört kapnak majd.

Basescu részt vett a román kormány ülésén, és elmondta, hogy szerinte a nyolc gazdasági fejlesztési régiónak megyei státust kell tulajdonítani a bürokratikus közigazgatási apparátus csökkentése érdekében. Szerinte a jelenlegi 41 megyének nyolc megyébe való tömörítése az európai uniós támogatások hatékonyabb felhasználását is lehetővé teszi. Az államfő nem részletezte, hogy a nyolc megye határai a jelenlegi gazdasági fejlesztési régiók határvonalát követik-e majd az ő elképzelése szerint, vagy azoktól eltérnek.

A megyék összevonása a megyei önkormányzatok számának csökkenését is maga után vonja, amitől a pártok ódzkodnak. Ezt maga Basescu is elismerte, de jelezte, hogy ha valóban fel akarják számolni az 1968-ban kialakított központosított közigazgatási rendszert, akkor vállalniuk kell ezt a merész reformlépést.

Bukaresti elemzők szerint egyelőre képlékenyek a román kormánykoalíciónak a régiók újrarajzolásáról szóló tervei, a koalíció ugyanis még nem dolgozta ki azt a tervezetet, amelyet a parlamentnek elfogadásra javasol majd. Az RMDSZ 16 kisebb régió kialakítására tett javaslatot, a PDL 8 vagy 12 létrehozását ajánlotta, de a pártok még nem nyilatkoztak arról, hogy ezek a régiók megyékké alakulnak-e át vagy sem.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.