Biogázerőmű épül Tatabányán

Tatabánya önkormányzata 48 ezer négyzetméteres területet apportált a város és a hulladékkezelő AVE Tatabánya Zrt. közös tulajdonában lévő vállalkozásba, amely biogázerőmű létesítésére nyújtott be pályázatot – tájékoztatta a város polgármestere csütörtökön az MTI-t.

MNO
2011. 06. 23. 18:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Schmidt Csaba (Fidesz) elmondta, az apport értéke 97 millió forint. A tulajdonostárs AVE ugyanekkora mértékű készpénzes tőkeemelést hajt végre a közös cégben. A tervezett üzem az AVE Dubnik-völgyi hulladéklerakójának közelében épülne meg, mintegy háromhektáros területen, kétmilliárd forint értékben. Az egy megawatt teljesítményű létesítményben évente 100 ezer tonna hulladékból nyerhető biogáz.

A gázfejlesztéshez egyrészt szennyvíziszapot használnának fel, másrészt a felaprított hulladékot vízben áramoltatva baktériumokkal bontanák le, aminek melléktermékeként jó minőségű komposzt keletkezik. A metángáz elégetésével villamos energia és hő állítható elő. A hőt a viszonylag közeli élményfürdő és a szociális intézmény fűtésére használnák, illetve önkormányzati területen virág és zöldség termesztésére alkalmas üvegházakat létesítenének.

A létesítmények 20-25 új munkahelyet teremthetnek. A projekttársaságban 49 százalék az önkormányzat, 51 százalék az AVE Tatabánya Zrt. tulajdonrésze. A vállalkozás pályázott az új Széchenyi-terv forrására, ahol maximum a beruházás összegének fele nyerhető el támogatásként.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.