Biogázerőmű Szegeden

Az EDF-Démász Zrt. többségi tulajdonában álló Zöldforrás Energia Kft. 1200 kW névleges kapacitású biogázerőművet épít Szeged határában – az 1,275 milliárd forintos összköltségű beruházás alapkövét hétfőn rakták le.

MNO
2011. 06. 20. 13:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szegedi létesítmény – amelynek megépítését 625 millió forint uniós támogatás segíti – lesz az EDF-Démász Zrt. első megújuló energiát hasznosító erőműve – mondta Thierry Le Boucher, a villamosenergetikai cég elnök-vezérigazgatója. A szakember emlékeztetett arra, hogy az EDF-Démász Zrt. anyagilag is támogatta azokat a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) folyó alapkutatásokat, amelyeknek köszönhetően mezőgazdasági alapanyagokból gyorsabban és hatékonyabban állítható elő biogáz.

Fodor Zsolt, a Zöldforrás Energia Kft. ügyvezető igazgatója közölte, a projektcég társtulajdonosai a növénytermesztéssel foglalkozó Agroplanta Kft. és a Karotin Kft., a sertéstenyésztő Pigmark Kft., valamint az SZTE tulajdonában álló Deak Zrt.

A biogázerőmű – melyet a tervek szerint decemberre készít el a kivitelező Inwatech Kft. – évente 17 ezer tonna, a mezőgazdasági cégek által termelt silókukoricát és 19 ezer tonna, a Pigmark Kft. sertéstelepein keletkező hígtrágyát használ föl. Az éves szinten megtermelt – 3700 háztartás igényeit fedező – 7,39 Gwh villamosenergiát a Mavir Zrt. vásárolja meg. A 6,94 Gwh hőenergiát a biogázerőmű fermentorainak és a Pigmark Kft. sertéstelepeinek a fűtésére használják föl, s a Karotin Kft. terményszárítóját működtetik vele.

Hozzátette: az erőműben keletkező rothasztott mellékterméket a növénytermesztő cégek hasznosítják természetes trágyapótlóként. A beruházásnak köszönhetően éves szinten 16 ezer tonna szén-dioxid kibocsátása kerülhető el – közölte az ügyvezető.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.