Biomasszához kér Eger támogatást

Dékány Lóránt
2011. 06. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egri fűtőmű-beruházás kapcsán folytatott tárgyalást tegnap Habis László, Eger fideszes polgármestere, országgyűlési képviselő a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban. Előtte azonban levelet írt a szaktárca illetékeseinek, amelyben többek között arra emlékeztetett, hogy az elavult városi távhőrendszerek országszerte gazdaságtalanul működnek. Habis László úgy véli, a távhőtermelők és -szolgáltatók tevékenységét alapvetően befolyásoló törvények gyökeresen megváltoztak, így az sem véletlen, hogy – a földgázalapú hőtermelés és a gázmotorok kiváltására – több városban biomassza-fűtőművek fejlesztése és építése indult meg. A még működő egri fűtőmű legalább ötezer lakás és kétezer otthonnak megfelelő, intézményi használatú ingatlan fűtését látja el alapvetően a hetvenes évek elején készült szovjet kazánok segítségével. Az új fejlesztés megkezdődött ugyan a hevesi megyeszékhelyen, a jogszabályi környezet megváltozása azonban átmeneti nehézségeket okoz a biomassza-beruházások kivitelezése terén.
A fideszes polgármester reményei szerint tárgyalásai eredményeképpen rövid időn belül kényelmesebb helyzet állhat elő a távhőszolgáltatásban, de nemcsak Egerben, hanem országos szinten is. Mint hangsúlyozta, célja alapvetően az, hogy elérjék: az egri beruházás a „preferált” kategóriába tartozzon, számolják fel a bizonytalanságokat a fejlesztéssel kapcsolatban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.