Bíróság elé kerül a húsztagú csempészbanda

Vádemelési javaslattal fejezett be egy húsztagú csempészbanda elleni nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága – közölte a szervezet sajtóreferense szerdán.

MNO
2011. 06. 01. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cigarettát csempésző ukrán–magyar bűnszervezet a gyanú szerint 2009-ben és 2010-ben mintegy százezer doboz, 400 millió forint értékű dohányárut juttatott át a két ország határán, s azt magyar orgazdáknak adta tovább – mondta Uzonyi Sarolta. Tájékoztatása szerint a vádemelési javaslatot a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészségre továbbították, amely vádat emelt húsz gyanúsított ellen; közülük többen visszaesők, ők jelenleg is előzetes letartóztatásban vannak. Uzonyi Sarolta hozzátette, hogy a bűnszervezet ukrán vezetője jóformán uralta a magyar–ukrán határszakasz nagy részét, több kisebb, szintén cigarettacsempészettel foglalkozó ukrán bűnözői csoport is csak az ő hozzájárulásával végezhette ezt a tevékenységet.

Kitért arra, hogy a csoportnak voltak úgynevezett határfigyelő és végrehajtó tagjai. Az utóbbiak az erőszaktól sem riadtak vissza a nem fizető megrendelőkkel, illetve a szervezet érdekeit zavarókkal szemben. A szervezettséget jellemezte az is, hogy a nehéz terepviszonyokhoz alakították a csempészéshez használt gépkocsikat: azok felfüggesztését megerősítették, az ablakokat belülről feketére festették, s éjjellátó készülék működtetéséhez szükséges jelzőfényű, szintén feketére festett, külön kapcsolóval működtethető lámpákkal látták el az autókat. A környékbelieket is bevonták a szervezetbe, mert azok jól ismerték a határszakaszt és kevésbé voltak feltűnőek a környéken. A sajtóreferens megjegyezte: különösen nagy értékű jövedéki termékekre folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett orgazdaság bűntette miatt nyolc évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság a banda tagjaira, sőt a bűnszervezetben történő elkövetésre való tekintettel akár meg is duplázhatja ezt a büntetési tételt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.