Bombameglepetés a fővárosban: elsöprő kommunista győzelem

Felemás eredményekkel végződött a vasárnapi moldovai helyhatósági választás az előzetes eredmények szerint, mivel a fővárosban jelentős áttörést könyvelhetett el a kommunista párt, de vidéken a hatalmon lévő, a nyugat-európai integrációt sürgető koalíció győzött. A mostani eredmények fényében várhatóan nem oldódik meg az alkotmányos válság, és a moldovaiak hamarosan újra szavazhatnak.<br /><br /><strong><a href="Végleg kiszorítanák a kommunistákat a hatalomból " target="_blank">• Végleg kiszorítanák a kommunistákat a hatalomból</a></strong>

Kovács András
2011. 06. 06. 16:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A várt eredményekkel szemben, és az előzetes találgatások alapján sokan az Európa-párti koalíció győzelmét, vagy a kommunistákkal szembeni döntetlen körüli végeredményt várták a fővárosban a június 5-i moldovai helyhatósági választásokon. A vasárnap este nyilvánosságra hozott exit poll eredmény ezt csak megerősítette, mivel Dorin Chirtoaca, Chisinau hivatalban lévő liberális párti (PL) polgármestere a szavazatok 52,7, míg Igor Dodon, a kommunista párt (PCRM) jelöltje a voksok 41 százalékát kapta. Hétfőre azonban a valós eredmények nagymértékben felülírták az exit poll adatokat.

A kora esti adatok szerint a fővárosi szavazatok 70 százalékának a feldolgozottsága alapján Igor Dodon 52,8, míg Dorin Chirtoaca 42,88 százalékon áll. A fővárosi képviselő-testület esetében a leadott voksok 78 százalékának a feldolgozottsága alapján a szavazatok 50,2 százalékát a PCRM, 29,67 százalékát a PL, míg 12,71 százalékát a Moldovai Liberális Demokrata Párt (PLDM) szerezte meg. Ezek az előzetes eredmények annak fényében számítanak óriási meglepetésnek, hogy 2001 és 2009 között, amíg a kommunisták voltak hatalmon, egyszer sem sikerült nyerniük a fővárosban.

Vidéken erős maradt a koalíció

A PCRM elsöprő győzelmet aratott a kelet-európai ország második legnagyobb városában, Baltiban is. Polgármesterjelöltjük 68,27 százalékos aránnyal győzött, míg a helyi testületben is abszolút többséget szereztek. Az ország többi részén ennél jóval vegyesebb már a kép. A polgármester-választásokat figyelembe véve a PLDM nyerte a választást, egy kicsit megelőzve a kommunistákat. A helyi testületek választása esetében a kommunisták a szavazatok egyharmadát szerezték meg, míg a kormánykoalíció együttesen körülbelül 55 százaléknyi szavazatot szerzett.

Elemzések szerint a kommunisták mostani, viszonylagos áttörése mögött a gyengélkedő gazdaság és a romló életszínvonal áll. Dodon a kampánya során szintén beszélt ezekről a kérdésekről és szólt arról is, hogy a moldáv–orosz kapcsolatokon mindenképpen javítani kell.

Döntés előtt

A legnagyobb kérdés, hogy a több mint két éve alkotmányos válságban lévő kelet-európai országban a pártok hogyan értékelik majd az eredményeket. Elképzelhető, hogy a kommunisták a mostani fővárosi sikerük alapján a megegyezés helyett inkább az előre hozott választást választják, abban bízva, hogy sikerül megszerezniük a mandátumok háromötödét, ami az eredményes elnökválasztáshoz kell.

A hivatalban lévő kabinet is válaszút elé került Chisinau elvesztésével, de az mindenképpen biztató a számukra, hogy vidéken jelentős támogatottságuk van, még ha ez az arány kevés is ahhoz, hogy egy előre hozott választást követően annyi képviselői helyet szerezzenek, ami elég az új elnök megválasztásához. Úgy tűnik, a patthelyzet továbbra is megmaradhat, feltéve, ha valamelyik párt nem áll át a kommunisták oldalára, különben még az idén újabb előre hozott választás következhet.

(en.trend.az, cec.md, moldpress.md)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.