Borzalom: meg is bilincselték a dolgozókat

A Público című napilap vezető híre a Spanyolországba csalt vagy hurcolt szó szerint portugál rabszolgákról szól. Az El Mundo a német–spanyol uborkaháború azon fejezetéről írt összefoglalót, amikor a spanyol kormánynak is el kell döntenie végre, hogy perel-e vagy sem.

2011. 06. 12. 16:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Publico.clix.pt – Portugália

A napilap portálja mellbevágó riportot közölt a Spanyolországba csalt vagy hurcolt azon portugálokról, akik koldus létük miatt az új embervadászok könnyű zsákmányai lettek. A mezőgazdasági munkára hurcolt 12 szerencsétlen ember és a négy emberkereskedő története még 2001-ben kezdődött. A rabszolga- vagy inkább kényszermunkára fogottakat minden este megbilincselték, gyakran verték, éheztek, fizetést nem kaptak, még akkor sem, ha megbetegedtek. A munkaidő hajnaltól késő estig tartott. Ez az első alkalom, amikor ilyen részletességgel mutatják be a portugál „kényszer-munkavállalók” helyzetét.

elmundo.es – Spanyolország

Egy andalúziai cég, a Frunet nem várta meg a madridi kormányt, és már be is adta keresetét az uborkaválságot elindító hamburgi szenátus ellen. A madridi kormány azonban egyelőre kivár, mert a felajánlott brüsszeli kárpótlás egyelőre nem érte el a spanyol gazdák és cégek teljes kártérítését. Mint ismert, előbb 150, majd 210 millió eurót javasoltak a spanyolországi gazdák és cégek kármentesítésére. A háttértárgyalások javában zajlanak az érdekelt felek – a mezőgazdasági tárca, a károsult cégek – között, de már az Európai Uniót, illetve a diplomáciai forrásokat sem zárják ki, mert így jobb eredményeket várnak a rendezés érdekében. A gazdák először csak Németországot vagy Hamburg tartományt, a fő felelőst akarták perelni. Németország évtizedek óta fontos spanyol partner minden téren, és tavaly a teljes andalúziai uborkatermés – 129 156 tonna – hozzájuk irányult.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.