Boszorkányüldözés Nyírbátorban

Boszorkányüldözést is tartanak Szent Iván éjjelén Nyírbátorban, ahol az év legrövidebb éjszakáján látványos hagyományőrző program várja az érdeklődőket.

MNO
2011. 06. 21. 13:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vályogos Gréta, a rendezvényt szervező helyi kulturális központ munkatársa az MTI-nek kedden elmondta, hogy visszaidézik mindazokat a népi játékokat, mulatságokat, amelyek egykor Szent Iván éjjeléhez kötődtek.

Péntek este 19.00 órától amolyan ráhangolásként a Szentivánéji álom című mesefilmet vetítik le, majd fáklyás felvonulás lesz a Papok rétjétől a városközponton át a rendezvény helyszínéig, a Báthori-várkastélyig. A karneváli menetben ott lesznek a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia tagjai és tűzzsonglőrjei is.

Utána kezdetét veszi a boszorkányüldözés, hiszen – mint egykor tartották – a legrövidebb éjszakán lehet leginkább elfogni a jó emberekre bajt hozó, seprűs, vasorrú banyákat. A mesefiguráknak beöltözött lányokat bárki üldözheti és elkaphatja, és jutalom ellenében leadhatja a gyűjtőhelyre. Természetesen a tűznél nem marad el a boszorkányégetés sem, a lángok közé vetik a rút külsejű, az ördöggel cimboráló, varázsló-ártó nőszemélyt megtestesítő bábut.

A tűzzsonglőrök misztikus bemutatóját követi a tűzugrás, a szerelmesek pecsételhetik meg vele összetartozásukat, majd véget nem érő mulatozásra nyílik mód a táncházban. A programban fellép a Flamingó Tánccsoport, lidércjátékot mutat be a Lenszirom Színház, csillagász tart előadást az éjszaka világűri jelenségeiről, és a jövő „megtudható” lesz a Szent Iván-éji jóstól.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.