Botrány: kiszivárgott az érettségi egyik feladata

Négy személyt vettek őrizetbe péntekig Franciaországban, akiket azzal gyanúsít a rendőrség, hogy közük van az írásbeli matematika érettségi egyik feladatának kiszivárogtatásához.

MNO
2011. 06. 24. 18:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A párizsi ügyészség közlése szerint egy 21 éves fiatalember elismerte, hogy ő tette fel az internetre hétfőn este az emelt szintű matematika érettségi egyik feladatának fotóját, amelyet másnap mintegy 160 ezer érettségizőnek kellett megoldania. A mérnökhallgatót és 25 éves informatikus bátyját, valamint egy harmadik gyanúsítottat csütörtökön, míg a csalás ötletgazdáját, aki – egyelőre ismeretlen körülmények között – a tételsort lefényképezte, pénteken vették őrizetbe az oktatási miniszter feljelentése alapján. „Vizsgacsalás”, „hivatali visszaélés” és „szolgálati titok megsértése” miatt a kiszivárogtatók három év szabadságvesztéssel és 9 ezer eurós pénzbüntetéssel sújthatók.

Az Europe 1 kereskedelmi rádióban egy fiatal lány, aki az egyik őrizetbe vett férfi barátnőjeként mutatkozott be, arról beszélt, hogy az állami nyomda egyik munkásától indult ki a csalási ügy. Ez a nyomdász az egyik ebédszünet alatt bevitte egy barátját „egy olyan helyre, ahova nem léphet be senki”. Az illető a mobiltelefonjával lefényképezte az első dolgot, amit meglátott, ez pedig az emelt szintű matematika érettségi első oldala volt. A fotót ide-oda küldözgette az ismerőseinek, így kapta meg az a barátja is, aki végül „viccből”, az érettségi előestéjén feltette a fotót egy internetes fórumra. A nyomozók a számítógép IP-címe alapján pedig könnyen rátaláltak.

Amióta központosított érettségit írnak a francia diákok, először fordult elő, hogy az érettségizők egy része előre megtudta az egyik tételsort. Luc Chatel oktatási miniszter arra kérte az érettségi bizottságokat, hogy a kiszivárgott feladat megoldásáért járó pontokat ne számítsák bele az összeredménybe.

A miniszter döntését a diákok, a szülők és a pedagógus szerveztek egyaránt vitatják. Egy részük azt a kérést intézte a tárcavezetőhöz egy eddig 15 ezer ember által aláírt petícióban, hogy minden érettségiző megkaphassa az ominózus feladatért járó maximális pontszámot. A matematikatanárok egyesülete viszont azt javasolja, hogy a diákok jövő héten írják újra a feladatsort.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.