Bőven férne még szélkerék az országba

Dékány Lóránt
2011. 06. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minél előbb ki kellene írni a szélenergia-kapacitásra pályázatot, mert már öt éve nem adtak ki új engedélyt turbinák telepítésére – mondta lapunknak Hoffmann László, a Magyar Szélenergia-ipari Társaság (MSZIT) elnöke. Jelenleg 330 megawattnyi kapacitás beépítéséhez elégséges engedély van a piacon, amelyből körülbelül 310 megawatt esetében már megvalósult a beruházás.
A 2020-ig szóló megújulóenergia-hasznosítási cselekvési terv alapján ugyanakkor a hazai rendszerben 740 megawattnyi szélerőmű férne el. Hoffmann László szerint az ez alapján még meglévő, 410 megawattos mennyiségre egyszerre kellene kiírni pályázatot. Ráadásul úgy, hogy ne ismétlődjön meg a két évvel ezelőtti, 2009-es kiírás kudarca, amit végül eredménytelenség miatt viszsza kellett vonni.
Az MSZIT elnöke úgy véli, hogy a hazai villamosenergia-hálózat 2020-ig akár több mint 2000 megawattnyi szélerőmű-kapacitást is elbírna anélkül, hogy egy úgynevezett szivattyús-tárolós vízerőművet kellene építeni. (Ez utóbbi a villamos energia tárolására szolgálna, hiszen a szélturbinák nem egyenletesen állítják elő az áramot.) Mint fogalmazott, ehhez csupán technikai fejlesztésekre lenne szükség. Hoffmann László szerint azt is fontos átgondolni, hogy minél több szélerőmű működik az országban, azok annál jobban ki tudják egyenlíteni egymás termelését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.