Bővíti dolgozói létszámát a kórház

Tizenöt rezidensi és húsz ápolói állással bővítheti dolgozói létszámát, valamint az idén mintegy száz közfoglalkoztatottat fogadhat a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház – döntött egyhangú szavazással pénteki ülésén a megyei közgyűlés.

MNO
2011. 06. 24. 11:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik anyagban, amelyet Tamás László János, az intézmény mostani vezetője jegyez, az olvasható: a kórház gazdasági egyensúlyának megteremtése érdekében több alkalommal történt létszámcsökkentés az akkori főigazgató főorvos javaslata és kérése alapján. A kórház vezetője utalt arra is, hogy ma már közismert tény az egészségügyi dolgozók elvándorlása, ezért az intézmény biztonságos működéséhez a szaklétszám visszaállítása szükséges.

Oláh Attila orvos igazgató pedig a döntéshozatal után arról beszélt újságíróknak: a bővítés elengedhetetlen ahhoz, hogy a következő évekre biztosítsák a kórház szakember-utánpótlását. Mint hozzátette, abban a kivételes helyzetben van a győri kórház, hogy külföldi munkavállalás helyett számos végzős hallgató szeretne dolgozni náluk, de státusz hiányában nem tudják felvenni őket. Kitért arra: korábban körülbelül ugyanennyi üres orvosi státuszt szüntettek meg. Az ápolólétszám emelését azzal indokolta, hogy az évi tíz nap továbbképzés idejére szükséges a munkatársak pótlása.

Az előterjesztéshez két – nagy többséggel elfogadott – módosító javaslat érkezett. Az egyik szerint a létszámbővítés nem érinthet korábban leépített állásokat úgy, hogy amiatt vissza kelljen fizetni az elbocsátásokra kapott forrást. A másik szerint az új munkatársak bérét a társadalombiztosítási finanszírozásból kell kigazdálkodnia az intézménynek. Egy másik előterjesztés szerint a kórház az idén 94 közfoglalkoztatottat alkalmazhat: augusztustól 24 segédmunkást, 14 adminisztrátort, 12 betanított munkást, valamint négy betegszállítót négy-négy hónapra, további 20 segédmunkást két hónapra, októbertől pedig újabb 20-at három hónapra. Ehhez a szükséges önrészt az intézménynek kell biztosítania.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.