Brit irodalmi díjat kapott a szerb születésű írónő

Tea Obreht belgrádi születésű, de az Egyesült Államokban élő fiatal író kapta első regényéért a rangos Orange Prize brit irodalmi díjat, amely mellé 30 ezer font jár.

MNO
2011. 06. 09. 16:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elismerést angol nyelven megjelent művekért ítélik oda női íróknak, a 25 éves Obreht a The Tiger’s Wife című regényével érdemelte ki a díjat. A regény a háború dúlta Balkánon játszódik, egy fiatal orvos utazásának története. Az írónőt azok a történetek ihlették, amelyeket nagyapja mesélt neki gyerekkorában. A kötet idén jelent meg.

Tea Obreht szerdán Londonban vette át a díjat, a zsűri „nagyon izgalmas új tehetségként” méltatta a szerzőt, aki a legfiatalabb kitüntetett az Orange Prize 16 éves történetében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.