Cáfolják, hogy rákkeltő hatású lehet a mobiltelefon

Visszautasította a mobiltelefon-gyártók nemzetközi szövetsége (CTIA) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arról szóló állítását, amely szerint a készülékek elektromágneses sugárzása rákkeltő lehet az embereknél.

MNO
2011. 06. 01. 11:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szövetség szerint a WHO részeként működő Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) 14 ország 31 tudósából álló munkacsoportjának vonatkozó kutatási eredményei nem perdöntők. A WHO kedden a rákkutatási ügynökség székhelyén, Lyonban közölte régóta várt jelentésében, hogy a mobiltelefon használata növelheti az agydaganat bizonyos típusainak kockázatát.

Az IARC előítéletek egész sora alapján alkotott véleményt, és korábban a konzervzöldségeket és a kávét is ekképp címkézte meg – fogalmazott Washingtonban nyilvánosságra hozott közleményében John Walls, a mobiltelefon-gyártók szövetségének alelnöke. A rákkutatási ügynökség szerint a maroktelefonokból – valamint a rádiókészülékekből és radarokból – származó nagyfrekvenciás elektromágneses sugárzás esetlegesen rákkeltő.

A tudóscsoport végül a mobiltelefonokat abba a 2B jelzésű kategóriába sorolta, amelyben a DDT rovarirtó és a benzinmotor kipufogógáza is szerepel. „Ez a besorolás nem jelenti azt, hogy a mobiltelefonok rákot okoznak” – húzta alá Walls, aki szerint az IARC statisztikai adatokat is bizonyítékként ismert el, noha ezen eredmények elfogultságon és más hibákon is alapulhatnak.

A szervezet nem végzett új kutatásokat, korábban ismertetett tanulmányokat értékelt újra. A mobiltelefon-gyártók nemzetközi szövetségének alelnöke rámutatott, más tanulmányok nem állapítottak meg a sugárzásra vonatkozó veszélyeket. „Az amerikai távközlési hatóság véleménye szerint nem áll rendelkezésre tudományos bizonyíték arra nézve, hogy a vezeték nélküli telefonok használata rákot okozna. Hasonló álláspontra helyezkedett az FDA amerikai egészségügyi hatóság is.”

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.