Céljuk, hogy 70 ezer embert elérjenek

A mosonmagyaróvári Aqua Kft. lehet a Felső-Szigetköz településeinek vízszolgáltatója július elsejétől; a térség kistelepüléseinek zöme után csütörtökön a város önkormányzata is rábólintott a konstrukcióra.

MNO
2011. 06. 24. 7:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ennek lényege, hogy az Aqua Szolgáltató Kft. bővíti működési területét oly módon, hogy a cégen belül létrejön egy Szigetközi Üzemmérnökség, belső önálló elszámolási egységként. A területet eddig ellátó Szig-Víz Kft.-ben lévő működtető vagyont és az apportált víziközmű vagyont az Aqua bérli, és a Szig-Víz Kft. ugyanilyen értékben rendel meg az Aquától fejlesztési és rekonstrukciós munkákat – olvasható a mosonmagyaróvári képviselő-testület által most megszavazott előterjesztésben.

Az önkormányzatoknál lévő vagyont az Aqua vagyonkezelési szerződésbe venné át, ehhez viszont a tizenegy településnek egyenként százezer forintos névértékű üzletrészt kell szereznie a társaságban. (Ezzel együtt is csupán kisebbségi tulajdonos lesz Dunaremete, Lipót, Püski, Halászi, Kimle, Máriakálnok, Darnózseli, Kisbodak, Ásványráró, Hédervár és Károlyháza.)

Egy hónappal ezelőtt a mosonmagyaróvári kistérségi társulás hédervári ülésén mutatták be az elképzelést. Leitner László, az Aqua Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója akkor arról beszélt: a parlament a nyári szünet előtt el kívánja fogadni a vízközműtörvényt, ezt megelőzően kell lépniük, ha akarnak. Az új szabályozásról ugyanis azt tudni, hogy a körülbelül 70 ezer embert ellátó rendszerek tudnak fennmaradni. Az Aqua ezzel szemben csak mintegy 50 ezer felhasználót lát el, a Szig-Víz pedig tucatnyi faluban szolgáltat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.