Citromsavgyárat is létesítenek a kínaiak

Tizenkét, főként gazdasági jellegű kétoldalú megállapodást írtak alá Orbán Viktor miniszterelnök és Ven Csia-pao kínai kormányfő jelenlétében szombaton Budapesten – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szombaton.

MNO
2011. 06. 25. 15:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetértési nyilatkozatot írtak alá a légi, a vasúti és a folyami közlekedés fejlesztéséről, tovább a befektetésösztönzésről. A Huawei informatikai óriáscég európai ellátó központ létrehozásáról kötött stratégiai megállapodást.

A többségi kínai tulajdonú BorsodChem Zrt. 1,1 milliárd euró összegű pénzügyi együttműködési megállapodást kötött a Bank of Chinával. Szolnokon egy évi 60 ezer tonna kapacitású citromsavgyárat szándékoznak létrehozni a kínaiak. A világítótestek gyártásával foglalkozó CANYI New Lighting pedig európai termelési bázisról írt alá megállapodást.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Kao Csien nagykövet a Kínai Népköztársaság Kormánya és a Magyar Köztársaság kormánya közötti kulturális együttműködéséről és kulturális központok kölcsönös létesítéséről írt alá szándéknyilatkozatot. Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke és Van Csi-fej (Wan Jifei), a Kínai Kereskedelmi Kamara elnöke együttműködési nyilatkozatban döntöttek a bilaterális üzleti tanács felállításáról.

Mindezek mellett együttműködésről szóló nyilatkozatot írtak alá egy úgynevezett közép-kelet-európai logisztikai és kereskedelmi platformról, és megállapodást kötöttek egy közép-európai magyar-kínai kereskedelmi logisztikai és fejlesztési együttműködési övezetről.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.