„Csináld magad!” – Öngyilkosság könnyen, gyorsan

Tilos lesz az öngyilkossági készlet árusítása Oregon államban, mert nemcsak a halálos betegek, hanem az ingatag lelkületűek is vásárolják.

MNO
2011. 06. 16. 5:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai tagállam törvényhozásának alsóháza a hét elején jóváhagyta a tilalom bevezetését, és nagy valószínűséggel a szenátus ugyanígy dönt.

A fulladásos halált okozó készlet kiötlője egy 91 éves kaliforniai nő, Sharlotte Hydorn, aki nyugdíjazása előtt tanárként dolgozott. 60 dollárért – 12 ezer forintért – árulja a világhálón öngyilkossági felszerelését, az árban már benne van a postaköltség is (az Egyesült Államokon belülre szólón).

Oregon állam azért kezdett törvényhozói szinten foglalkozni a készlet betiltásával, mert tavaly karácsonykor azzal lett öngyilkos egy 29 éves oregoni férfi, akinek testi baja nem volt, de érzelmi ingatagsága, idült mélabúja a végzetes tettre sarkallta. „Nem akarjuk, hogy bárki Oregonban hasznot húzzon ilyesmiből” – mondta Jeff Baker oregoni képviselő, a tiltótörvény támogatója.

A „feltaláló”, Sharlotte Hydorn szerint öngyilkossági készlete azt szolgálja, hogy a végzetesen betegek méltósággal tudják maguk mögött hagyni életüket otthonukban.

Az oregoni „csináld magad!” készlet betiltása nem érinti az orvosi segédletű kegyes halál engedélyét. 1997 óta szabad ezzel „élniük” a gyógyíthatatlanul beteg oregoniaknak. Mostanáig 525-en választották ezt a módszert.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.