Csökkent a lengyel munkanélküliség

Lengyelországban 12,2 százalékra csökkent a májusi munkanélküliség az áprilisi 12,6 százalékról az ország munkaügyi minisztériumának kedden ismertetett előzetes adata szerint. A várt csökkenést szezonális munkaerő-kereslettel indokolta a minisztérium, illetve azzal, hogy Németország megnyitotta munkaerőpiacát a lengyel munkavállalók előtt május 1-jével.

MNO
2011. 06. 07. 14:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márciusban 13,1 százalék, februárban 13,2 százalék, januárban 13,0 százalék, decemberben 12,3 százalék volt a munkanélküliség Lengyelországban. A minisztérium a munkanélküliség csökkenésére számít a következő hónapokban. Azzal számol, hogy a ráta októberben éri el az idei mélypontot, 11 százalékot, az év végén pedig 11,5 százalék lesz. Az idei lengyel költségvetésben kisebb, 10,9 százalékos év végi munkanélküliség szerepel.

A lengyel statisztikai hivatal június utolsó hetében ismerteti a májusi munkanélküliségre vonatkozó hivatalos adatot. A szakértők azt mondták, hogy a statisztikai hivatal adata általában legfeljebb 0,1 százalékponttal tér el a minisztérium által előzetesként közölt számtól. Lengyelországban a munkanélküliség 2003-ban tetőzött 20,7 százalékon.

Lengyelország az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott államok közül a legnagyobb, és az egyetlen az egész unióban, amely elkerülte a recessziót. A bruttó hazai termék (GDP) 1,9 százalékkal nőtt 2009-ben, tavaly pedig 3,8 százalékkal. Az idén a 4 százalékot is meghaladhatja a növekedés mértéke a lengyel központi bank számításai szerint.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.