Csónakon szöktek meg hazájukból

A Sárga-tengeren csónakon szökött át Dél-Koreába kilenc észak-koreai állampolgár – közölte szerdán meg nem nevezett kormányzati és katonai forrásokra hivatkozva a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

MNO
2011. 06. 15. 10:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint egy szöuli illetékes elmondta, a disszidensek a múlt szombaton értek partot a Dél-Koreához tartozó Udo szigetén, és közölték, hogy nem akarnak visszatérni hazájukba. Az értesülést hivatalosan még nem erősítették meg, a hatóságok jelenleg vizsgálják a szóban forgó személyek haladási útvonalát és szökésük okát.

A koreai háborút 1953-ban lezáró fegyverszünet megkötése óta a jobb élet reményében már több mint 20 ezer észak-koreai menekült a fejlett Dél-Koreába. A rendszeres disszidálások ugyanakkor súlyos diplomáciai feszültséget szítanak a két ország között, mivel az elszigetelt észak-koreai állam több ízben azzal vádolta meg déli szomszédját, hogy erőszakkal bírja rá állampolgárait a maradásra. Februárban Phenjan hevesen tiltakozott, amikor 31, Dél-Koreába átszökött észak-koreai közül négy nem tért haza, amit Észak szerint Szöul kényszerített ki.

A most dél-koreai felségvizekre hajózott személyek között gyerekek és nők is vannak. Kihallgatásuk még folyamatban van.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.