Csúcson a görög munkanélküliség

Görögországban újabb csúcsra, 16,2 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta márciusban a szerdán megjelent adatok szerint.

MNO
2011. 06. 08. 13:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tízmilliós országban a regisztrált munkanélküliek száma 811 ezer volt márciusban a statisztikai hivatal (Elstat) kimutatása szerint. Egy évvel korábban 40 százalékkal kevesebben, 578 ezren voltak regisztrált munkanélküliek. A foglalkoztatottak száma 4,185 millió volt márciusban, ami 5,4 százalékkal – 238 ezerrel – kevesebb az egy évvel korábbihoz képest.

A munkanélküliségi ráta egy évvel korábban 11,6 százalék, idén februárban pedig 15,9 százalék volt az utóbbi 4 évtized legmélyebb gazdasági válságával küzdő országban. A márciusi a legmagasabb érték, amit az Elstat valaha mért. A fiatalok körében a legsúlyosabb a helyzet, a 15–24 éves korosztályban 42,5 százalékos, a 25–34 éves korosztályban 22,6 százalékos a munkanélküliség.

Az euróövezeti átlag a legutóbbi, áprilisi adatok szerint 9,9 százalék volt. A 17 országból álló övezetben áprilisban már a harmadik hónapja stagnált a munkanélküliség.

Görögországban a munkanélküliség növekedésével párhuzamosan egyre csökken a gazdaság teljesítménye. Az Elstat szerdán megjelent adatai szerint az ipari termelés áprilisban 11 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Februárban 4,8 százalékos, márciusban már 8 százalékos volt az éves szintű visszaesés. Az ipar adja a bruttó hazai termék (GDP) 15 százalékát Görögországban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.