Danó Anna: Miért fogyunk?

MNO
2011. 06. 25. 8:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A népességcsökkenés két módon állíthatómeg: növelni lehet az élettartamot és ezzel párhuzamosan a születések számát. Nálunk most mindkettővel baj van. Viszont most éljük azt a vissza nem térő időszakot, amikor az utolsó nagy létszámú korosztály, a 70-es évek második felében született nemzedék nő tagjai, végre megszülhetnék a tervezett gyermekeiket. Mostanra a Ratkó-unokák bőven túllépték a harmincéves kort. Lassan kifutnak az időből. Ha mindannyian szülnének, akik egyébként feltételezhetően szeretnének még, az sem húzná ki a magyarokat a demográfiai gödörből, de valamit javíthatna a helyzeten, pláne ha azt is számba vesszük, hogy a harmincéves nők 45 százalékának még nincs gyereke. Esély is van, hiszen egy másik trend szerint jelentősen nő a szülő nők átlagos életkora. 2009-ben az összes gyermek felét 30 felett szülték a nők, ilyen nem fordult elő korábban.

A teljes cikket itt olvashatja.

(Népszabadság, 2011. június 25.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.