Délután hatkor a legnehezebb anyának lenni

Az anyák délután hat körül érzik magukat a leghajszoltabbnak – derítette ki egy brit felmérés.

MNO
2011. 06. 22. 5:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felmérés során kétezer anyát faggattak ki a kérdezőbiztosok, akik a legstresszesebb napszakokat próbálták feltérképezni – olvasható a The Daily Telegraph (http://www.telegraph.co.uk) online kiadásában. A vizsgálat tanúsága szerint délután 5 óra 55 perckor köszönt be a nap legnehezebb pillanata, amikor a szigetországban anyák milliói próbálják befejezni a vacsorát, hogy időben elhozhassák csemetéiket a délutáni különfoglalkozásokról.

A nap következő legnehezebb szakasza este negyed nyolckor köszönt az anyákra, amikor fürdésre próbálják rábírni gyermekeiket. Alig kevésbé viseli meg az anyák idegrendszerét, amikor háromnegyed kilenckor igyekeznek ágyba parancsolni csemetéiket. A nap negyedik legstresszesebb időszaka reggel 8 óra 20 perc, amikor az iskolába rohannak gyermekeikkel.

A felmérés adatai szerint a válaszadók fele a nap egy bizonyos pontján kijön a sodrából, kétségbeesetten igyekezvén mindent időben elvégezni. A megkérdezettek fele arról számolt be, hogy gyermekeik nem hajlandók megenni a vacsorát, vagy legalábbis nyafognak a menü miatt. Körülbelül ugyanilyen arányban vallották be a résztvevők, hogy idő hiányában gyakran egészségtelen étel kerül az asztalra.

Az anyák szerint a család életének a megszervezése és a háztartás sokkal nagyobb stresszt jelent számukra, mint munkahelyi feladataik elvégzése. A válaszadók háromnegyede úgy véli, hogy egy kis szünetre lenne szükségük, a megkérdezettek fele pedig arról panaszkodott, hogy saját maguk számára nem jut idő, a napi rohanásban még olyan apróságokra is nehezen érnek rá, mint a körömlakkozás vagy egy fürdő.

„Nehéz elképzelni, hogy milyen nehéz a nőknek megteremteniük az egyensúlyt a munkahelyi és otthoni feladatok között, s ami a legérdekesebb, hogy az anyák számára az étkezések jelentik a nap legnehezebb időszakát” – hangsúlyozta Pete Robertshaw, a felmérést végző Betterbathrooms.com szakembere, aki azt tanácsolja a nőknek, hogy hetente legalább egy órát fordítsanak magukra.

„Egy kellemes fürdő, egy pohár bor, egy jó könyv csodákat művel, míg a gyerekekkel az apjuk foglalkozik” – véli a szakember, hozzátéve, hogy már egy ilyen kis lazítás, amelyre az anyák igazán rászolgálnak, is képes oldani a stresszt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.