DSK esetleges áldozataihoz intéztek felhívást

Felhívással fordult más feltételezett francia vagy afrikai áldozatokhoz a Dominique Strauss-Kahnt, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatóját szexuális bűncselekménnyel vádló szobalány amerikai ügyvédje.

MNO
2011. 06. 08. 9:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ha van olyan nő Franciaországban vagy Afrikában, akit szexuálisan bántalmazott vagy megerőszakolt Dominique Strauss-Kahn, hívjon fel engem, mert segíteni akarunk neki” – mondta Kenneth Thompson a France 2 francia közszolgálati televízió híradójában szerdán este sugárzott interjúban.

A hétfői bírósági meghallgatást követően – amelyen a volt IMF-vezér ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott valamennyi vádpontban – a nyilvános felhívás feltehetően Tristane Banon francia újságírónak szólt, aki Strauss-Kahn letartóztatása után jelezte: fontolgatja, hogy egy csaknem tíz éve történt szexuális bántalmazás miatt ő is panaszt tesz a politikus-közgazdász ellen. Ez azonban nem történt meg, s Banon ügyvédje egy hétfő esti francia televíziós műsorban a visszakozást azzal indokolta, hogy ügyfele nem kívánja az amerikai igazságszolgáltatást befolyásolni.

A nőkkel szembeni diszkriminációs ügyekre specializálódott Kenneth Thompson arról ismert, hogy a rendőrségi vagy munkahelyi visszaélések áldozatául esett nőknek több millió dolláros összegű kártérítéseket ítéltet meg a bírósággal. Francia hírmagyarázók szerint a „Strauss-Kahn-ügyet” egy gazdag és befolyásos fehér férfi és egy szegény fekete nő közötti ellentétként fogja majd beállítani a bíróság előtt. Ez pedig nem feltétlenül rossz hír a védelem számára, amely azt próbálja bebizonyítani, hogy a feltételezett áldozat az egész feljelentési üggyel pénzt szeretne keresni.

Egy amerikai bűnügyi újságíró a blogján eközben arról számolt be, hogy Nicolas Sarkozy francia államfőt évek óta barátság fűzi Ray Kellyhez, New York rendőrfőnökéhez. Leonard Levitt azt írta, hogy Sarkozy 2006-ban még belügyminiszterként becsületrenddel tüntette ki az amerikai rendőrt a terrorizmus ellen folytatott harcért. A franciául kiválóan beszélő Ray Kelly – aki korábban az amerikai vámhivatalt vezette – legutóbb tavaly nyáron járt a francia elnöki hivatalban, egy francia kollegája kitüntetésének átadásán.

Levitt szerint ez arra utal, hogy a kapcsolat továbbfejlődött Sarkozy és Kelly között, aki szeret szívességeket tenni „olyan befolyásos személyiségeknek, akik esetleg neki is tehetnek szívességeket”. Levitt elsősorban azt kifogásolta, hogy a rendőrfőkapitány gyakorlatilag semmit nem tett annak kiderítésére, hogy ki szivárogtatta ki a rendőrségről a Strauss-Kahnra nézve terhelő bizonyítékokat, miközben korábbi, hasonló esetekben szigorúan lépett fel.

Bruno Roger-Petit, a Le Nouvel Observateur című francia baloldali hetilap politikai újságírója keddi blogjában „tanulságosnak” nevezte, hogy Sarkozy és Kelly személyes kapcsolatáról eddig egyetlen francia sajtóorgánum sem számolt be.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.