Dúsgazdag lett az egyik madridi „térfoglaló”

Nemcsak a Puerto Ricó-i, hanem a spanyol ajkú országok lapjaiban is kiemelt téma Barack Obama, az Egyesült Államok elnökének Puerto Ricóban tett váratlan látogatása. A spanyol lapokban kíváncsian várják a fejleményeket: marad-e a „felháborodottakkal” a lottófőnyereményt megütő fiatal, vagy a jólétet választja?

2011. 06. 14. 16:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elnuevodia.com – Puerto Rico, elpais.com, elmundo.es, abc.es, lavanguardia.es – Spanyolország

A demokrata elnök, Barack Obama már az Egyesült Államok 50. államában, vagyis a déli partjaitól 1600 kilométerre fekvő Puerto Rico fővárosában, San Juanban tartózkodik néhány óráig Luis Fortuno, a szigetállam kormányzójának meghívására. Valamennyi spanyol ajkú lap úgy tudja, hogy éppen 50 éve, a szintén demokrata előd, John F. Kennedy járt itt utoljára, 9 évvel a sziget társult tagsági jogállásának elismerése után. Bár Obama útjának nem az a célja, hogy változtasson a sziget jogállásán, de a felek minden bizonnyal napirendre tűzik a kérdést, hogy eloszlassanak néhány kételyt. Elemzők azt is megjegyezték, hogy Obama a jövő évi elnökválasztásokat szem előtt tartva látogatott el ide, mert választási szakértők szerint több mint 700 ezer Puerto Ricó-i emigráns él csak Florida államban, és ez az állam már többször döntő szerepet játszott korábbi elnökválasztásokon.

A többi fontos Puerto Ricó-i népességgel rendelkező állam még New York, New Jersey és Illinois. Obama annak idején járt a szigeten, amikor még csak demokrata elnökjelölt volt, és megígérte, hogy elnöki győzelme esetén visszatér, hogy segítsen megoldani a sziget – elsősorban gazdasági és bűnözési – problémáit. Obama látogatásának akkora a jelentősége, hogy több (természetesen spanyol ajkú) floridai tévécsatorna egyenes adásban közvetíti a látogatás minden nyilvános percét. Bár Obamáról köztudomású tény, hogy szeret nagy kiterjedésű szabad téren szólni hatalmas tömeghez, itt nem tehette meg, mert a szervezők tartottak a sziget függetlenségpárti híveinek megnyilvánulásaitól. A sziget státusza egyébként több szempontból különleges, mert bár több függetlenségi mozgalom is tanulmányozta jogállását, van saját alkotmánya, de nincs önkormányzata, noha 1917 óta amerikai állampolgároknak számítanak, és nem választhatnak elnököt, csak kormányzót.

Lavanguardia.es, elmundo.es – Spanyolország, expresso.clix.pt – Portugália

A portugál Expresso című hetilap igen érdekes mozzanatról szerzett tudomást a madridi Puerta del Sol téren hetekig tüntetők egyikével kapcsolatban. Egy fiatal dúsgazdag lett, mert megütötte a főnyereményt, miközben a téren lakott és tiltakozott „felháborodott”, „térfoglaló” társaival. Hétfő óta 1,3 millió euró boldog (?) tulajdonosa, de Ibnacio García, az internetes lottójáték eladási osztályvezetője elmondta, hogy még vasárnap is sikertelenül próbáltak kapcsolatba lépni vele. Annyit elárultak róla, hogy 34 éves madridi lakos, akinek társai vasárnap költöztek el a térről nagy dérrel-dúrral.

A térfoglalók életének van egy másik, szomorú oldala is, amelyről már a katalán La Vanguardia számolt be. Lara del Cura Bilbao szülei a Facebookon tettek bejelentést – a rendőrségen kívül –, mert lányuk megismerkedett a madridi térfoglalók egyikével, és június hatodika óta nyoma veszett. A szülők is részt vettek az utolsó előtti vasárnapi „köztéri gyűlésen” utána kellett keresni lányukat. Az El Mundo madridi rovata a tér kereskedőinek követelését fogalmazta meg, miután a térfoglalók négy hét után távoztak a központi madridi térről. Szerintük nem elég a takarítás, fertőtleníteni is kell utánuk, hogy egyáltalán ne lehessen érezni az ott folytatott mindennapi élet „szagát”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.