Egész Európában dolgoztak a cigarettacsempészek

Egész Európában aktív, Ukrajnából irányított cigarettacsempész banda bukott le az Europol és az Eurojust koordinálásával: a banda ukrán vezérét a magyar hatóságok a szerb határon fogták el – jelentették be Hágában az uniós intézmények csütörtöki közleményében.

MNO
2011. 06. 23. 18:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kedden, illetve szerdán végrehajtott nemzetközi akció a francia hatóságok által tavaly kezdeményezett nyomozást zárta le. A felderítést az Európai Unió igazságügyi (Eurojust) és rendőrségi (Europol) szervei koordinálták.

Magyar részről a hágai bejelentés szerint a budapesti ügyészi szervek és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói vettek részt a műveletben, és június 20-án az esti órákban a magyar–szerb határon sikerült őrizetbe venni az ukrán bandavezért, majd ezt követően csaptak le másnap a bűnözői csoport tagjaira számos más uniós országban.

A magyar, szlovák, cseh, német és olasz vámszervek és rendőrségek együttműködése során göngyölítették fel a hálózatot, amelyben az uniós tagországokban, ukrán származású bandatagok által működtetett fedőcégek vettek részt. Irányításukkal építettek ki egy fiktív kereskedelmi láncot, amely Ungvártól Nagy-Britanniáig terjedt és leplezte a valójában hamisított dohányáruk forgalmát.

Az akció során őrizetbe vettek öt gyanúsítottat és házkutatásokat tartottak 13 német, olasz, cseh és szlovák helyszínen, köztük cégeknél. Sikerült lefoglalni számos bizonyítékot, köztük számítógépeket, mobiltelefonokat és egyéb informatikai készülékeket.

A hágai közlemény méltatja a művelet résztvevői közötti azonnali, igen hatékony adatcserét, az információk gyors megosztását egymással, amely hozzájárult a sikerhez.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.