Egy cipőgyár újíttatja fel a római Colosseumot

Egy cipőgyáros támogatásával ősszel megkezdődik a Colosseum felújítása; a 2-3 évig tartó restaurálás eredményeként 25 százalékkal nő a nagyközönség által bejárható terület Róma egyik leghíresebb, ám meglehetősen lepusztult műemlékében.

MNO
2011. 06. 23. 12:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkálatokat 25 millió euró értékben (6,7 milliárd forint) a Tod’s olasz cipő- és kézitáskagyár finanszírozza. A szeptemberben kezdődő felújítási munkák idejére az ókori amfiteátrum összesen nyolc pontját nyilvánítják építési területté, de a Colosseum a felújítás alatt is látogatható marad, a munkák végeztével pedig 25 százalékkal nő a turisták által bejárható terület.

A felújítást egyelőre három ponton kezdik el. A híres ókori amfiteátrum homlokzata, amelyet megrongált a rossz idő és befeketített az autóforgalom (környezetvédők szerint óránként 2000 autó halad el előtte), jelenleg siralmas képet nyújt. Tavaly habarcsdarabok váltak le a faláról.

A felújítást finanszírozó Tod’s cipő- és táskagyár hivatkozhat ugyan reklámjaiban a Colosseum restaurálásához nyújtott segítségre, de magán a műemléken nem helyezhet el hirdetéseket. „A Colosseum valamennyi olaszé; soha nem tűrjük el, hogy valaki reklámkampánnyal elcsúfítsa” – mondta maga a cégelnök, Diego Della Valle.

Az elmúlt bő évtizedben a Colosseum látogatóinak száma egyről hatmillióra nőtt, egyebek között Ridley Scott Gladiátor című, 2000-es filmje sikerének hatására.

A tojásalakú amfiteátrum építését i. sz. 70 és 72 között Vespasianus császár kezdte meg és 80-ban Titus uralkodása alatt fejezték be. Ez a római birodalomban valaha épített legnagyobb amfiteátrum: hossza 188 méter, szélessége 156 méter, magassága pedig 48,50 méter. Az 50-75 ezer nézőt befogadó létesítmény közel 500 éven át működött, gladiátori küzdelmeket és más nyilvános előadásokat tartottak benne.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.