Egy dollárt követelt a bankrabló

Komoly bajban van a Brit Királyi Légierő – írja a The Telegraph. A RAF feje levélben figyelmeztette a parlamenti képviselőket, a líbiai konfliktus elhúzódásával az ország nem lesz képes más fenyegetések ellen védekezni. Egy dollárt és egészségügyi ellátást követelt az Egyesült Államok eddigi legkülönösebb bankrablója – írja a The New York Times.

Kovács N. László
2011. 06. 21. 13:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Telegraph (telegraph.co.uk)

Komoly bajban van a Brit Királyi Légierő (RAF) – írja a The Telegraph. A RAF feje levélben figyelmeztette a parlamenti képviselőket, a líbiai konfliktus elhúzódásával az ország nem lesz képes más fenyegetések ellen védekezni.

A RAF jelenleg két helyszínen, Líbiában és Afganisztánban harcol. Az észak-afrikai országban végzett napi missziók mellett a Közel-Keleten is állomásozik tíz Tornado, négy Hercules és több mint húsz helikopter. Sir Simon Bryant leírja, a légierő harci és szállító gépei így is gyakorlatilag éjjel-nappal dolgoznak, az egész szervezet „vörösen izzik” a túlerőltetéstől. Ha a líbiai kampány szeptemberen túl is folytatódik, az vészesen lecsökkentheti a RAF reakcióképességét egy esetlegesen előforduló váratlan vészhelyzet esetén.

Nem a túlterheltség a hadcsoport egyetlen problémája. Az emberek „remek munkát végeznek”, a morál ugyanakkor alacsony, amelyet Sir Bryant a kormányzati pénzmegvonásokkal magyaráz. „Csapataink egyre kevésbé elégedettek fizetésükkel, a kiegészítő pénzek csökkentése és a bérek befagyasztása pedig egyre súlyosabb problémát jelent – fogalmazott a vezető. – A folyamatos ellenőrzés miatt az emberek nem érzik úgy, hogy a társadalom megbecsüli őket.”

Még nagyobb gond van a jelentkezők számával. A jelentés figyelmeztet, a RAF mérnöki és technikusi pozícióinak negyedét nem tudja betölteni, a kisegítő hadosztályban pedig kilenc éve nem szolgáltak ilyen kevesen – a főerőnek utánpótlás-személyzettel szolgáló egység jelenleg 1490 tagot számlál. Bryant szerint ez a helyzet is a nehéz pénzügyi körülményeknek köszönhető, hiszen a kormányzati megvonások korában már nem számít annyira vonzó pályának a légierő.

Bryant panaszait legtöbb kollégája osztja, sőt egyesek szerint a hadsereg méretcsökkentése különösen elhibázott lépés az arab tavasz idején. A pénzügyi felülvizsgálat azonban folytatódik: az elkövetkező három év során ötezer embert terveznek elbocsátani a szolgálattól, ami a jelenleg szolgáló állomány 15 százaléka.

The New York Times (nytimes.com)

Egy dollárt és egészségügyi ellátást követelt az Egyesült Államok eddigi legkülönösebb bankrablója – írja a The New York Times. A munkanélküli James Verone kinövést fedezett fel mellében, és mivel nem volt biztosítása, úgy döntött, egyetlen módon juthat megfelelő ellátáshoz: ha börtönbe kerül. „Ez egy fegyver nélküli rablás. Adjon egy dollárt, és hívja a rendőrséget” – ez a szöveg állt a papíron, amit a középkorú férfi átcsúsztatott a banki alkalmazottnak. Aztán, nehogy valaki megijedjen, közölte, hogy amíg a hatóságok meg nem érkeznek, leül a fotelbe, és meg sem mozdul.

Miért választaná valaki a börtönt? Verone szerint ez nem választás volt részéről, hanem utolsó lehetőség. A férfi egészen három évvel ezelőttig a Coca-Cola Company kiszállítója volt, ekkor azonban megváltak tőle, és idős kora miatt már nehezen kapott munkát. Időszaki megoldások következtek, hamarosan azonban annyira megromlott az egészségi állapota, hogy már nem volt képes fizikai munkára. Munkanélkülivé vált, majd nem sokkal később megszületett a terv: bankrablást követ el, a börtönben meggyógyítják és lakhatást biztosítanak neki. Amikor kikerül, már elég idős lesz a nyugdíjhoz, és boldogan élhet, amíg meg nem hal.

A tervbe egyetlen hiba csúszott: Verone túl keveset kért. Az egy dolláros összeg ugyanis bankrablás helyett csupán lopásra elég, így lehetséges, hogy a hároméves büntetésből, amire a férfi számított, csupán néhány hónap lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.