Egy magángyűjteményben leltek rá a műre

Caravaggio korábban nem ismert művét azonosították szakemberek egy magángyűjtemény darabjai között, a festmény hamarosan megjelenik egy könyvben.

MNO
2011. 06. 20. 15:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A művészről úgy tartják, megváltoztatta a nyugati festészetet, teljesen új megközelítést használt a fények és a formák alkalmazásával. Mindössze 38 évet élt, munkásságát alig ötven kép jelzi.

Szakemberek most mégis úgy vélik, eggyel bővülhet alkotásainak sora, a „rejtett” Caravaggiót egy magángyűjteményben fedezték fel – írta meg a The Guardian című brit lap internetes kiadása (www.guardian.co.uk). A Szent Ágostont ábrázoló olajfestményt kifejező, érett munkaként jellemezték, amelynek születését az 1600 körüli évekre teszik.

A nagyközönség a Yale Egyetem gondozásában megjelenő könyvben találkozhat először a korábban soha nem látott alkotással. „Ami egy 17. századi ismeretlen festő művének tűnt, arról a restaurálás után kiderült, valójában milyen értékeket rejt” – fogalmazott Sebastian Schütze, a Bécsi Egyetem művészettörténet-professzora, a Caravaggio és követői Rómában című kiadvány egyik társszerzője.

Szakértők szerint a festmény illik Caravaggio 1600 körüli stílusába, amely akkoriban szoborszerű és monumentális, valamint érzelemdús volt. A kép eredetét végül sikerült Caravaggio egyik legjelentősebb római patrónusához, Vincenzo Giustinianihoz visszavezetni: a mecénás 1638-as leltárában szerepel egy ugyanilyen méretű – 120x99 centiméteres – Szent Ágoston-festmény. Az alkotás a 19. századig maradt a Giustiniani-gyűjteményben, akkor eladták.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.