Egy nap alatt 1200 ember érkezett

Mintegy 1250 szíriai menekült érkezett Törökországba az utóbbi 24 órában, így március közepe óta már 1800-an választották a szomszédos országot az otthoni bizonytalanság és erőszak helyett.

MNO
2011. 06. 09. 17:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A török település, Yayladagi mindössze negyvenegynéhány kilométerre található Dzsiszr es-Sugúrtól, ahol a szíriai hadsereg véres harcot folytat a tüntetőkkel. Egy helyi aktivista, Musztafa Osszo elmondta, hogy a fegyveres erők csaknem teljesen bekerítették a várost, pusztán egy kivezető utat hagytak szabadon. A műveletet Bassár el-Aszad szíriai elnök öccse, Maher vezeti.

A szíriai menekültekről a Vörös Félhold gondoskodik. Jelenleg hat hektáron több mint száz sátrat állítottak fel a közel-keleti országból érkezők elszállásolására.

A török vezetőkben kellemetlen emlékeket ébreszt a menekültáradat: hasonló helyzetbe kerültek 1991-ben, amikor több százezer iraki kurd lépte át a határt Szaddám Huszein néhai diktátor offenzívája elől menekülve.

Ahmet Davutoglu török külügyminiszter szerint egyelőre ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet, Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök pedig biztosította a szíriaiakat, hogy a határok nyitva maradnak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.