Egy vak képviselőt is halálosan megfenyegettek

A katalán autonóm parlament körüli szerda délelőtti lökdösődés és más, sajnálatos eseményekig elfajuló tiltakozás közben néhány magáról megfeledkezett „felháborodott” tiltakozó nemcsak megtámadott egy vak kormánypárti (Összetartozás és Unió – CiU) képviselőt, hanem még vakvezető kutyáját is el akarták rabolni tőle. Mindennek tetejébe halálosan megfenyegették. <br />

2011. 06. 16. 17:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Más képviselők veszteséglistáján iratok és táskák szerepeltek a lökdösődésen, válogatott sértéseken és fenyegetéseken kívül, sőt több honatyát gázspray-vel fújtak le. Ezekből a viszontagságokból pártállás nélkül kijutott mindenkinek, aki az új megszorításokról döntő költségvetési vitára tartott.

Josep Maria Llop, képviselő- és párttársával, Jordi Turullal együtt már negyedszer próbált bejutni aznap délelőtt a képviselőház épületébe, amelynek környékét előző este óta tartották megszállva a helyi felháborodottak ezrei. Óriási szerencséje volt mindenkinek, hogy a képviselőtől elvenni szándékozott kutya végig megőrizte a hidegvérét, mert jóval nagyobb baj is történhetett volna. Llop és kollégája végül jó nagy kerülővel, a parlamenttel szomszédos állatkert épületrészein keresztül jutott be az ülésterembe, de már rendőri segédlettel.

A többtucatnyi sebesültet is követelő délelőtti összecsapások miatt Artur Mas, a kisebbségben kormányzó CiU elnöke és az új, mérsékelt nacionalista autonóm kormányfő, valamint a többi képviselő egyöntetűen ítélte el azokat a felháborodottakat, akik erőszakra vetemedtek. Felipe Puig, az új belügyi felelős este hatra már készenlétbe állította a rohamrendőröket, de szerencsére nem volt rájuk szükség, mert a felháborodottak visszavonulót fújtak. Az ügyészség most próbálja beazonosítani azokat a tüntetőket, akik valamilyen módon bántalmazták az ülésterembe igyekvőket. A hatályos büntető törvénykönyv alapján négy évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható az a személy, aki kezet emel egy képviselőre.

(lavanguardia.com, elperiodico.com, abc.es)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.