Egyelőre nincs döntés Budai ügyében

Felfüggesztette a tárgyalást a Pest Megyei Bíróság abban a perben, amelyet Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökök indítottak Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos ellen jó hírnevük megsértése miatt. A bíróság nem jogerős végzéséről Budai Gyula tájékoztatta szerdán az MTI-t.

MNO
2011. 06. 08. 15:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc tavaly augusztusban perelte be Budai Gyulát, akkor még mint miniszterelnöki megbízottat, a fideszes politikus 2010. július 28-i sajtótájékoztatóján elhangzottak miatt. Budai Gyula az említett tájékoztatón azt mondta, dokumentumok igazolják, hogy Sukoró ügyében Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc hamisan tanúskodott az ügyészség előtt.

A Pest Megyei Bíróság végzése szerint – amelyről az elszámoltatási kormánybiztos tájékoztatta szerdán az MTI-t – annak bizonyítása megtörtént, hogy a felperesek által sérelmezett nyilatkozat a sajtótájékoztatón elhangzott. Ezt követi az alperes, Budai Gyula azon bizonyítása, hogy a tavaly júliusi sajtótájékoztatón általa megfogalmazottak valós tényeken alapulnak. A kormánybiztosnak azt kell bizonyítania, hogy a felperesek jogerősen elkövették a hamis tanúzás bűntettét, és így mentesülhet a polgári jogi felelősség alól. A végzés szerint azonban a polgári bíróság hatáskörét meghaladja, hogy állást foglaljon és döntést hozzon a hamis tanúzás bűntettének elkövetése ügyében.

Ugyanakkor a felperesek személyhez fűződő jogsérelmének alapja csak a büntetőbíróság jogerős döntését követően bírálható el – teszik hozzá. Mindezekre tekintettel a bíróság előkérdésnek tekintette a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben indult büntetőeljárás jogerős lezárulását, ezért felfüggesztette az ellene indult per tárgyalását – közölte Budai Gyula. A Pest Megyei Bíróság végzése nem jogerős, fellebbezésnek van helye.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.