Egyesületekké alakulnak a Leader-csoportok

Év végéig kell egyesületté alakulnia a Leader-csoportoknak, de azt még pontosan nem tudni, hogy mekkora támogatási összeget oszthatnak szét pályázatokon – mondta Vigh László fideszes országgyűlési képviselő szerdán Pacsán.

MNO
2011. 06. 15. 19:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zalai városban a helyi akciócsoportként működő Zalai Témautak Szolgáltató Nonprofit Kft. taggyűlését megelőző sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a tavalyi kormányváltás után elkészült az agrár- és vidékfejlesztési stratégia, amelynek fő célja a vidék gyarapítása és a munkahelyteremtés. A Leader-programnak szintén ezeket a célokat kell szolgálnia, vagyis segítenie a megmaradást, azt, hogy az emberek vidéken is megtalálják a számításukat.

Emlékeztetett arra, hogy az országban sok helyen tártak fel visszásságokat a Leader-csoportok működési körében, de hangsúlyozta, hogy Zalában nem fordult elő, hogy „ne arra költötték volna a pénzeket, mint amire kellett”. Az egyesületté alakítás kapcsán kifejtette: ez lehetővé teszi majd azt is, hogy a civileknek nagyobb beleszólásuk legyen a pályázati források elosztásába. Hozzátette, hogy még nem lehet pontosan tudni, mekkora összeg felett rendelkezhetnek jövőre a Leader-csoportok.

Góra Balázs, a Zalai Témautak Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője azt mondta: a 96 magyarországi Leader-közösségből 25 működik hozzájuk hasonlóan nonprofit formában. Az átalakulásra sürgető a határidő, mert a jövőben csak az lehet helyi akciócsoport cím birtokosa, amelyik egyesületi formában működik. Pacsai központú szervezetük eddigi tevékenységét ismertetve kifejtette: 2009 óta három pályázati körben 400 millió forint összegű támogatás szétosztásáról döntöttek a körzetükhöz tartozó 31 települést érintően. Ősszel újabb tíz jogcímen írnak ki pályázatokat, amelyek együttesen 270 millió forint támogatást jelentenek a pályázóknak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.