Egymilliónál is több új munkahely jön létre idén Európában

Legalább egymillió új munkahely jön létre Európában az idén, az európai vállalatok pedig 1,8-2 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak 2011-ben – mondta Jürgen R. Thumann, az európai munkaadók szervezete, a Businesseurope elnöke pénteken a tagszervezetek elnökeinek budapesti ülését követő sajtótájékoztatón.

MNO
2011. 06. 10. 13:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Businesseurope elnöke az ülésről beszámolva elmondta: a viták alapján üzenetet állítanak össze az európai gazdaság helyzetéről az Európai Tanács június 24-i ülésére. A munkaadói szervezetek elhatározták azt is, hogy tárgyalásokat kezdenek az Európai Szakszervezeti Szövetséggel a munkaidő-irányelvről – közölte Jürgen R. Thumann.

Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetégének elnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a magyar európai uniós soros elnökség legnagyobb üzleti összejövetele volt a pénteki, a Businesseurope 33 tagállamából 90 üzletember volt jelen a budapesti találkozón.

Jürgen R. Thumann elmondta: a szerbiai munkáltatók szövetsége pénteken csatlakozott a Businesseurope-hoz, ezt is jóváhagyták az ülésen. Elmondta azt is, hogy a tagszervezetek további két évre megválasztották a Businesseurope elnökévé, így második periódusát kezdheti a szervezet élén. Az ülésen megvitatták az európai gazdaság helyzetét, valamint a magyar elnökség eredményeit – tette hozzá Jürgen R. Thumann.

Meg kell tartani Európa versenyképességét

Hozzáfűzte: a Businesseurope képviselői csütörtökön találkoztak Schmitt Pál köztársasági elnökkel és Martonyi János külügyminiszterrel, pénteken pedig egyórás eszmecserét folytattak Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel. A budapesti tanácskozáson szó volt a soron következő lengyel uniós elnökség prioritásairól is. Az ülés központi témája az volt, hogyan lehet bővíteni az innovációt Európában, és hogyan lehet megfelelni az új versenytársak – például Kína – megjelenése okozta kihívásoknak – emelte ki az elnök. Európának vissza kell térnie a fenntartható növekedés útjára, meg kell tartania versenyképességét – hangsúlyozta.

A Businesseurope-nak az Európai Tanács június 24-i ülésére előkészített fő üzenete, hogy csak vállalkozásbarát környezetben lehet sikeresen előállítani új termékeket, szolgáltatásokat, valamint új munkahelyeket teremteni. A munkaidő-irányelvvel kapcsolatban elmondta: a szakszervezetekkel ősszel kezdik a tárgyalásokat, ezekbe Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős európai biztost is bevonják.

A Businesseurope 35 európai állam több mint 20 millió európai vállalatát képviseli, ezeknél a cégeknél mintegy 120 millió munkavállaló dolgozik – mondta Jürgen R. Thumann. A Businesseurope-nak 41 tagszervezete van – fűzte hozzá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.