Egyre csak nő a franciák adóssága

Franciaországban az idén a vártnál nagyobb lesz az államadósság a pénzügyminisztérium kedden ismertetett dokumentuma szerint.

MNO
2011. 06. 21. 16:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minisztérium az idei évre azt prognosztizálja, hogy az államadósság a GDP 85,4 százalékára emelkedik az idén a korábban várt 84,6 százalék helyett, jövőre 86,9 százalék várható. Az Eurostat nemrégiben közzétett adatai szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért államadósság a 27 uniós tagország közül 14-ben meghaladja a 60 százalékos határértéket.

A tavaly év végi állapotok alapján Görögországban volt a legnagyobb – 142,5 százalékos – a GDP-arányos államadósság. A második Olaszország 119 százalékkal, a harmadik Belgium, 96,8 százalékkal. A stabilitási és növekedési paktumban lefektetett 60 százalékos határt átlépő tagállamok csoportjában Franciaország a kilencedik helyen áll a tavaly év végi adatok alapján.

Az unió egészét tekintve az államadósság nőtt 2010-ben, az összesített adósságteher a GDP arányában az előző évi 74,4 százalékról 80 százalékra emelkedett. Az euróövezetben is növekedés ment végbe, a tizenhetek GDP-arányos államadóssága 79,3 százalékról 85,1 százalékra emelkedett.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.